Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Eurogroup: Τι προβλέπεται στην συμφωνία Αθήνας – Βρυξελλών!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά από καθυστερήσεις και πολύωρες συνομιλίες στο Eurogroup, φαίνεται πως υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα!

Το Eurogroup ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συγκεκριμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι το γεγονός πως τελικά ξεκίνησε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση, δηλαδή λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί συσκέψεις μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Γιάνη Βαρουφάκη κι έτσι οι συναντήσεις έγιναν σε… δόσεις!

Η καταρχήν συμφωνία

Μετά τις… συναντήσεις επί συναντήσεων και τις πολύωρες διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι Ελλάδα και δανειστές καταλήγουν σε μία συμφωνία δύο σελίδων.

Μάλιστα, η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως “συμφωνία ελαστικότητας”, με τις πρώτες πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει το κείμενο να βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια.

Μία πηγή της ΕΚΤ τόνισε πως υπάρχει κείμενο στα χέρια του Ντάισελμπλουμ και έχει την υπογραφή πολύ σπουδαίων προσώπων!

Τι περιλαμβάνει το δισέλιδο κείμενο

Στην συμφωνία προβλέπεται τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση (όπως αξίωνε αρχικά η ελληνική πλευρά), ενώ εκτός από την τετράμηνη παράταση πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στην συμφωνία μέτρα λιτότητας.

Κύκλοι του Μαξίμου: «Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

«Μοιάζει να υπάρχει μια συμφωνία», είπε η μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις. «Οι όροι βρίσκονται στην πορεία να καθοριστούν», πάντως «πρέπει να αναμείνουμε να επισημοποιηθεί (η συμφωνία) καθώς οι αντιπροσωπείες μπορεί να εγείρουν κι άλλες ενστάσεις», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία «παρουσιάζεται στους υπουργούς», κατά την ίδια πηγή, ενώ μία δεύτερη πηγή τόνισε πως «υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία».

– Η Γερμανία απαιτούσε «σημαντικές βελτιώσεις» σε ό, τι αφορά τις δεσμεύσεις της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις

– Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως θα υπάρχει αναφορά στο “πάγωμα” των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως “το αίτημα Βαρουφάκη δεν άλλαξε ούτε λέξη”

– Ακόμη, δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, ενώ η συμφωνία προβλέπει και… “μη αξιολόγηση”

– Ισπανοί και Πορτογάλοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την συμφωνία, ωστόσο οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν!

– Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι την προσεχή Δευτέρα να παρουσιάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συγκεκριμένα θα αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση:
          – Θα αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά
          – Θα διορθώσει τα “κακώς κείμενα” στην Δημόσια Διοίκηση
          – Θα ανατρέψει την ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσμα της εξαετούς λιτότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε