Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Eurogroup – Βαρουφάκης – “Δημοψήφισμα” – Το “εκρηκτικό” τρίπτυχο λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την λίστα

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– “Χαμένοι στη μετάφραση” για ακόμη μία φορά
– Τι είπε ο Βαρουφάκης για ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τι μετέδωσε η Corriere della Sera και τι λέει το ΥΠΟΙΚ για διαστρέβλωση και “πόλεμο” στην ελληνική κυβέρνηση
– Λίγες ώρες απομένουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup
– “Χρήσιμη” θεωρεί ο Ντάισελμπλουμ τη λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά…
– Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών

Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων  του ως νέος υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε on air το βρετανικό δίκτυο BBC για ανακριβές ρεπορτάζ, όσον αφορά στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου, που έδωσε από κοινού στην Αθήνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα μείνει στην ιστορία για τον διάσημο ψίθυρο και την… παγωμένη ατμόσφαιρα.

Τότε, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει πως οι ξένοι ανταποκριτές είχαν “χαθεί στην μετάφραση” και το επόμενο… επεισόδιο αυτού του “κύκλου” παρεξηγήσεων με τους δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ ήρθε με την συνέντευξη του “τσάρου της οικονομίας” στην Corriere della Sera.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους Ιταλούς δημοσιογράφους έκανε μια δήλωση αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, κάτι που αποτέλεσε… “βούτυρο στο ψωμί” των γερμανικών μέσων ενημέρωσης…

Οι Γερμανοί μοιάζουν να μην αφήνουν τίποτα να… πέσει κάτω και ήδη κάνουν λόγο για εκβιαστικές τακτικές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους της για την επόμενη μέρα της ελληνικής κρίσης χρέους.

Γερμανική επίθεση

Το Spiegel, μάλιστα, πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα. Ο δημοσιογράφος Mathieu von Rohr “ανέβασε” στο twitter την απάντηση που είχε δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Αν έπρεπε να κάνουμε αύριο δημοψήφισμα με το ερώτημα “Θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή συνέχιση αυτής της ανάξιας πολιτικής” τότε όλοι θα απαντούσαν την αξιοπρέπεια παρά τις δυσκολίες που θα συνόδευαν αυτή την απόφαση», είπε απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση του Βαρουφάκη και ο “πόλεμος”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε αν μια μη επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, απάντησε: “Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε, ούτως η άλλως. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο: εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες”.

Ο δημοσιογράφος ρωτά ξανά: “Αν όμως οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό σας;” και ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: “Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά, όπως μου είπε ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες. Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα”.

Την “θύελα” όμως, προκάλεσε μία… παρένθεση που έβαλε ο συντάκτης. Συγκεκριμένα, μετά την απάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ έγραψε σε παρένθεση την φράση “για το ευρώ” και όπως αποδείχτηκε αυτό ήταν αρκετό.

Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης

Ελληνική αντεπίθεση και δριμύ κατηγορώ για “κιτρινισμό”

Το υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως με αυτή την παρένθεση η εφημερίδα «αλλοίωσε την απάντηση, καθώς “η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης”». Γι’ αυτό η εφημερίδα καλείται για «κιτρινισμό ολκής» και καλείται να επανορθώσει.

Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ τόνιζε πως τα διεθνή ΜΜΕ συστηματικά διαστρεβλώνουν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και κινδυνολογούν, ουσιαστικά κάνοντας λόγο για συντονισμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

«Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτό που, ωστόσο, προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός πως οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη έφεραν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε πως η λαϊκή εντολή είναι νωπή και πως δεν υπάρχει λόγος για την διενέργεια δημοψηφίσματος…

Στα του… Eurogroup

Μέσα σε αυτό το κλίμα που μυρίζει… μπαρούτι, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιαστεί αύριο, Δευτέρα, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί η νέα λίστα που έχει αποστείλει, με τις επτά προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Reuters: Ακόμη και η λέξη “τρόικα” αποτελεί… ανάθεμα για τους Έλληνες – Εξ ου και οι αναφορές στους “θεσμούς”

Ήδη από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει έρθει η πρώτη αντίδραση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί πως η λίστα είναι “χρήσιμη”, αλλά χρειάζεται έλεγχο από τους “θεσμούς”.

“Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων”, τονίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή θα πρέπει να συζητηθούν εκτενέστερα με τους “θεσμούς”.

“Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω”, συμπληρώνει ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, “ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες και ότι οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα”.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν θα επέλθει τελικά συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, την ώρα που ήδη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόφσκις, εμφανίζεται… μάλλον απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε