Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ευθύνες και σε “γαλάζιους” υπουργούς για το θέμα του Προαστιακού βλέπει η Ν.Δ.

Ευθύνες και σε “γαλάζιους” υπουργούς για το θέμα του Προαστιακού βλέπει η Ν.Δ.

Στο κάδρο της διερεύνησης τυχόν πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών ο κ. Τζαβάρας έβαλε και τους υπουργούς της Ν.Δ..

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος συνομιλώντας με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως «οι προγραμματικές συμβάσεις από το 1997 εξελίχθηκαν κατά τρόπο ανώμαλο και κατέληξαν σε μεγάλες ζημίες του Ελληνικού Δημοσίου» και επέρριψε… «διαχρονικά ευθύνες» σε πολιτικά πρόσωπα.. «όπου αναλογούν» όπως είπε. Με άλλα λόγια, στο κάδρο της διερεύνησης τυχόν πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών ο κ. Τζαβάρας έβαλε και τους υπουργούς της Ν.Δ.. 

Ο «γαλάζιος» βουλευτής μάλιστα, πρότεινε στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, να αποστείλει τον φάκελο ΟΣΕ – Προαστιακός με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπή στον Εισαγγελέα, ζητώντας του να εξετάσει την υπόθεση κατά προτεραιότητα, κάτι που προβλέπεται από νόμο του Χ. Καστανίδη. 

Συγκεκριμένα ζητά από τη Δικαιοσύνη να επανεξετάσει την υπόθεση των προγραμματικών συμβάσεων – αφήνοντας υπόνοιες για πρότερους επιπόλαιους χειρισμούς της – τονίζοντας πως οι ζημιές στον Οργανισμό ανήλθαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής της Ν.Δ., από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Εξεταστικής προκύπτει ότι δεν καταβλήθηκαν οι ποινικές ρήτρες που προβλέπονται όταν ένα έργο καθυστερεί να παραδοθεί πάνω από 39 μήνες, ούτε εισπράχθηκαν τόκοι υπερημερίας που έτρεχαν από το 2002 με 25%, κάτι που προκάλεσε ζημία στα οικονομικά του ΟΣΕ. 

Αναφορικά δε με το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου «3 γέφυρες», ο κ. Τζαβάρας κατήγγειλε ότι ενώ συνέτρεχαν οι λόγοι να κηρυχτούν έκπτωτες οι ανάδοχες εταιρείες, δεν ελήφθη ποτέ σχετική απόφαση από τον ΟΣΕ. 

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για το θέμα, σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επέρριψε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. 

Σήμερα η Εξεταστική προχώρησε σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακού και του πρώην στελέχους της ΔΑΚΕ στον Οργανισμό, Εμμανουήλ Παναγιώτου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιώτου επέρριψε διαχρονικές ευθύνες σε υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και στις διοικήσεις του ΟΣΕ για τις προγραμματικές συμβάσεις με τη Siemens από την εποχή Βερελή μέχρι την υπουργία Χατζηδάκη. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε