Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

FAZ: Ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα

Τσίπρας Ερντογάν

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον γερμανικό τύπο. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της FAZ με τίτλο: «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση».

«Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα», γράφει η FAZ. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν και ο… Τραμπ

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «την ώρα που Τραμπ και Ερντογάν απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο και δεν το κρύβει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο. Άλλωστε κινητοποιούν τους οπαδούς τους με παρόμοιο τρόπο: Ο Τσίπρας χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν και εκείνους που δεν έχουν, ο Ερντογάν σε ευσεβείς σουνίτες και άπιστους. Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας χρειάζεται τον Τσίπρα. (…)

Τι θα… θυμίσει ο Ερντογάν στον Τσίπρα

Επισήμως ο Τούρκος πρόεδρος θα υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα την υπόσχεσή του για την έκδοση των οκτώ στρατιωτών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η ελληνική δικαιοσύνη τους χορήγησε άσυλο.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα ελπίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την προσφυγική συμφωνία. Ένα ζήτημα στις συνομιλίες ενδέχεται να είναι η κούρσα εξοπλισμών. Μετά την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προτίθεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, αλλά δεν έχει τα χρήματα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις