Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Φορολογικά, ιδιωτικοποιήσεις και πλεόνασμα στη διαπραγμάτευση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Η συμφωνία θα επέλθει μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση. Η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του ιδίου και της κυβέρνησης για τις εξελίξεις αν και η πορεία προς την συμφωνία περνά από χίλια μύρια κύματα.

Με δεδομένη πλέον την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί πλήρως στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους μετά και την έκδοση της ΠΝΠ η διαπραγμάτευση περνά σε νέα φάση καθώς πλέον η μία πλευρά δηλαδή η ελληνική ομολογεί το μείζον ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και κατά συνέπεια μπροστά στο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι πολύ πιθανό να βάλει νερό στις “κόκκινες γραμμές” της.

Πάντως αξιωματούχος της ευρωζώνης έλεγε χθες ότι «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα» αποκαλύπτοντας τα σημάδια προόδου που υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα ωστόσο πρόσθεσε ότι «απέχουμε σημαντικά από σημάδια ότι υπάρχει λύση στον ορίζοντα».

Από την πλευρά τους έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από τους Ευρωπαίους και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup πριν από την εκπνοή του Απριλίου αποκλείοντας το ενδεχόμενο με αφορμή την ΠΝΠ να χρησιμοποιηθούν αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών εταιριών για repos.

Με βάση το κλίμα αυτό στο Eurogroup της Παρασκευής θα γίνει απλώς μια σύντομη ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όπως ενδεχομένως και στο Eurogroup της 11ης Μαίου καθώς όλα δείχνουν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ότι με το τέλος της 4μηνης παράτασης της ισχύουσας δανειακής με βάση της απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία

Σήμερα οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης που απαρτίζουν το EuroWorkingGroup θα εξετάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να καταλήξουν σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για το μεθαυριανό Eurogroup, χωρίς όμως να υπάρξει “έκθεση προόδου” προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Παρίσι οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών έχουν καταφέρει να συγκλίνουν

– ως προς τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 1,5%

– τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων.

Αλλά και σε 4 φορολογικά μέτρα:

– Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ

– Οn line πρόσβαση σε καταθέσεις-δάνεια

– Εξόφληση λογαριασμών και τελών προς δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. μόνο με κάρτες ή μέσω τραπεζών και περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές

– Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ιδίως όταν πρόκειται για απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και μη καταβολής ΦΠΑ οπότε θα ενεργοποιούνται απευθείας ποινικές κυρώσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε