Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γ.Κουτρουμάνης: “Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες μειώσεις στις συντάξεις”

Γ.Κουτρουμάνης: “Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες μειώσεις στις συντάξεις”

Το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων στην χώρα μας έχει πέσει πολύ χαμηλά λέει τώρα ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων. Η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, κλείνοντας τις εργασίες του σεμιναρίου, σχετικά με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα.

«Γι’ αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, «αναζητούμε εναλλακτικές πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων για να αυξηθούν τα έσοδα, και να διασφαλίσουμε τις συντάξεις».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σημαντικές απώλειες πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της ύφεσης, η οποία έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%, της ανεργίας που βρίσκεται στο 18% και της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης.

    Συνεχίζοντας τόνισε, ότι «επιβάλλεται να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα των εσόδων» και χαρακτήρισε το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «άδικο, γιατί επιβαρύνονται οι συνεπείς επιχειρήσεις και αναποτελεσματικό, γιατί δεν εισπράττονται οι θεσμοθετημένοι πόροι».

    Αναγνώρισε ακόμη, ότι οι υψηλές εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν από το 45% μέχρι και το 50% του μισθού, αποτελούν αντικίνητρο ειδικά σε περιόδους κρίσης και ότι το σύστημα ελέγχου για τις επιχειρήσεις είναι αναποτελεσματικό.

    «Έχουμε προτείνει», είπε, «στους κοινωνικούς εταίρους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% με τρεις προϋποθέσεις

    α. Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

    β. Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών

    γ. να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους».

    Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα των μέτρων για την περιστολή των δαπανών και τα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικά».

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία «ο έλεγχος των δαπανών υγείας απέδωσε 2,6 δισεκ. ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2009. Ο έλεγχος των συντάξεων με τη διασταύρωση των στοιχείων, την απογραφή των συνταξιούχων και τον πρώτο έλεγχο των αναπηρικών συντάξεων αποδίδει 450 εκ. ευρώ ετησίως». «Συνεχίζουμε» κατέληξε, «την προσπάθεια, έτσι ώστε στο τέλος του 2012 να έχουμε 1,5 δισεκ. ευρώ επιπλέον μείωση της δαπάνης».

   
   Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2010, υποστήριξε ότι διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος για την κύρια σύνταξη, το διαχωρισμό του κλάδου σύνταξης από τον κλάδο υγείας για τα 4 μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) και τη συγκρότηση Ενιαίου Ταμείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων.

    Για το θέμα της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων και της αναπροσαρμογής των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων με νέους τρόπους χρηματοδότησης και ο εξορθολογισμός των παροχών των ταμείων, «εκεί που υπάρχουν ελλείμματα και υπερβολές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
  

Κουτρουμάνης προς συνταξιούχους: Βρείτε ποιοι παίρνουν διπλές συντάξεις και δε θα σας τις μειώσω

Επικουρικές συντάξεις μέχρι τον Μάρτιο – Μετά τελειώνουν τα λεφτά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε