weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γ. Παπανδρέου: Στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με την πρώτη ανάκαμψη

Γ. Παπανδρέου: Στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με την πρώτη ανάκαμψη | Newsit.gr

Μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο της χώρας έστειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με την ομιλία του, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία άνοιξαν οι τριήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνητικού κόμματος, στη διάρκεια των οποίων θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των περιφερειαρχών και δημαρχών που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του το χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και τη συμπαράσταση στον «κοινό αγώνα να ανατρέψουμε τον κατήφορο που έπαιρνε η χώρα», περιέγραψε αυτά που η προηγουμένη κυβέρνηση κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε ότι «πρώτη μας προτεραιότητα , ιστορικό χρέος ήταν να αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

Παραδέχθηκε πως ήταν επώδυνες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην κατεύθυνση αυτή, «χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος» και τόνισε πως με αυτές «βάλαμε τη βάση, τα θεμέλια για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, κάνοντας την επανάσταση του αυτονόητου».

Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε επίσης πως το πρόβλημα της Ελλάδας ούτε ήταν, ούτε είναι μόνο οικονομικό και σημείωσε πως το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι αν θα πάμε πίσω σε όσα μας οδήγησαν εδώ ή αν θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική, καλύτερη , δικαιότερη και βιώσιμη.

Αφήνουμε, είπε, πίσω τα σφάλματα της περιόδου της μεταπολίτευσης και διακήρυξε πως τα επόμενα χρόνια το μεγάλο στοίχημα είναι, επίσης, η αλλαγή της παιδείας στη χώρα και μαζί και στο κράτος πρόνοιας.

Υπογράμμισε πως ο «Καλλικράτης» δεν είναι μια εκλογική διαδικασία, αλλά μια διαδικασία αναμόρφωσης της Ελλάδας. Γι’ αυτό και οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι μια σύγκρουση δυνάμεων για το αύριο της χώρας, τόνισε.

«Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές δήθεν σε «ψήφο κατά του μνημονίου», όπως λένε. Οι δυνάμεις τη συντήρησης πολύ εύκολα, όπως και να βαφτίζονται δεξιοί ή αριστεροί, μας λένε ότι για όλα φταίει η Τρόικα. Δηλαδή για την διαφθορά στα νοσοκομεία μας φταίει η Τρόικα; Για την φοροδιαφυγή; Για τις πελατειακές σπατάλες; Για την ντροπή με τις φαρμακευτικές δαπάνες; Για την πρωτιά μας στις ανθυγιεινές συνήθειες;
 
Είναι κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Εκείνοι που έλεγαν «ναι» στο εξωτερικό και «όχι» στο εσωτερικό. Εκείνοι που σήμερα αναγνωρίζουν ότι πήραμε τη σωστή απόφαση για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή εκείνοι που σήμερα ομολογούν ότι ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά ψήφισαν κατά λόγω πολιτικού κόστους! Εκείνοι που θέλουν τα 110 δισ. ευρώ του Μηχανισμού αλλά όχι τους όρους, το λογαριασμό της στήριξης. Γιατί γνωρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα για τα δικά τους εγκλήματα. Είναι η ταφόπλακα της πολιτικής τους και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν», υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε ότι «προχωράμε με δομικές αλλαγές όταν και όπου χρειάζεται» και σημείωσε ότι «η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσής, είναι όρος για την εθνική μας ανεξαρτησία».

Αντιδράσεις στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στην επέτειο ιδρύσεως του ΠΑΣΟΚ,δήλωσε τα εξής:

«Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 «πνίγηκαν» στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο του 2010, συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την Ελληνική κοινωνία «νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός» του κ. Γ. Παπανδρέου.Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διέξοδος: Η στρατηγική ελπίδας της ΝΔ».

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε:

«Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, καταφεύγουν σε κάθε είδους τεχνάσματα και επινοήσεις για να κρύψουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Ότι η πολιτική τους που οδηγεί το λαό στην οριστική πτώχευση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος. Θέλουν να μην τους καταδικάσει και να μην τους αποδυναμώσει ο λαός στις εκλογές με την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ. Ο λαός μπορεί να την αποκρούσει και να την ανατρέψει γιατί έχει άλλο δρόμο που μπορεί να τον ανοίξει συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, με τη δική του συμμαχία».

Και ο ΣΥΝ σημείωσε:

«Χρειάστηκαν 36 χρόνια για να οδηγηθούμε από το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη στο ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ. Τα όσα υποστηρίζει και πράττει ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματός του και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ».

#TAGS MM