Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Γ. Παπανδρέου: “Το συνολικό χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ευρώ”

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι με τις αποφάσεις εγγυάται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Επίσης, δήλωσε ότι διασφαλίζονται μέχρι το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας και υπάρχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 15 χρόνια έως και 30 χρόνια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μικρότερα επιτόκια τόσο για τα νέα δάνεια όσο και για την αποπληρωμή του χρέους. Μάλιστα για το συνολικό ελληνικό χρέος, δήλωσε ότι θα μειωθεί κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση και η Ελλάδα δεν συνεχίσει τις προσπάθειες και τις αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, όλες αυτές οι σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα πάνε στράφι.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου οι αποφάσεις συνοψίζονται στα εξής:

– Διπλασιασμπος σε 40 χρόνια ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής του χρέους
-Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης πέφτει κάτω από 5%.
– Δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό
– Με την ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας που φέρουν την εγγύηση του EFSF, μειώνεται κατά 26 δισ. το χρέος της Ελλάδας.
-Διασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
– Έως το 2016, ελαφραίνεται κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Όπως τόνισε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα γίνεται με ασφαλή τρόπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι είναι εθελοντική, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να αξιολογηθεί αρνητικά από τους οίκους αξιολόγησης. Σημείωσε όμως ότι αυτό είναι δευτερεύουσης σημασίας, καθώς υπάρχει εγγύηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλισμένο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ενώ έκανε λόγο ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά μόνο εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμά της και σε αυτά που έχουν υποσχεθεί ότι θα γίνουν.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι γίνονται ευρέως συζητήσεις στην Ευρώπη για την έκδοση του ευρωομολόγου και μάλιστα τάχθηκε υπέρ, προβλέποντας πως από τον Οκτώβριο ίσως και να υπάρχουν εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε