Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Γ. Πεταλωτής: Στο δρόμο προς ανασχηματισμό – Όχι νέα μέτρα το 2010

Γ. Πεταλωτής: Στο δρόμο προς ανασχηματισμό – Όχι νέα μέτρα το 2010

-Τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
– Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ μέσα στο 2010.
– Ανοιχτό σε συνεργασίες το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές.

O κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται τις εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να υπάρξει ένα πιο παραγωγικό αποδοτικό και σύγχρονο υπουργικο συμβούλιο, αλλά και πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποσυνδέσει τις όποιες αντικαταστάσεις γίνουν στην κυβέρνηση με αφορμή μεταπήδηση κυβερνητικών στελεχών στην αυτοδιοίκηση και παράλληλα δεν προσδιόρισε το χρόνο εκδήλωσης αυτού του δομικού ανασχηματισμού.

Πάντως ο κ. Πεταλωτής, εμμέσως πλην σαφώς, συνέδεσε τι επικείμενες αλλαγές στην δομή και λειτουργία της κυβέρνησης με τον νέο τίτλο μεγάλων πολιτικών αλλαγών που θα δρομολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό την αναδιάρθρωση του κράτους και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας απο Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της κυβέρνησης, τον συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Η επιτροπή αποτελείται απο τους:
    – Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα “Ελευθέριος Βενιζέλος” και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE
    – Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
    – Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd.
    – Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, Σουηδία.
    – Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εν λόγω Επιτροπή συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στις 3 Φεβρουαρίου 2010 και οι προτάσεις που επεξεργάζεται, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί απο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αφορούν τους εξής οκτώ άξονες:
    1.- Δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,
    2.- Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,
    3.- Αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,
    4.- Αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,
    5.- Εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,
    6.- Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,
    7.- Αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,
    8.- Αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.

Δεν θα ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα το 2010

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξάλλου, καυτηρίασε λογικές καταστροφολογίας που καλλιεργούνται τις τελευταίες μέρες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση λήψης νέων μέτρων και δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα μέσα στο 2010, καθώς κάτι τέτοιο είναι δρομολογημένο για το 2011.

Ναι σε συνεργασίες που προωθούν τον Καλλικράτη

Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, εφόσον αυτές προωθούν την υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τα όσα γράφονται και λέγονται περί υποψηφιότητας Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά, του κ. Κουβέλη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε