weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γ.Στουρνάρας: “Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δρομολογήσουμε μέτρα 3 δισ. ευρώ”

Γ.Στουρνάρας: “Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δρομολογήσουμε μέτρα 3 δισ. ευρώ” | Newsit.gr
Την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει, στη συνέχεια, η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων, εξέφρασε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα, το 2012. Ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων, ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου 2012, εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας.

«Μας ζητούν για το 2012 υλοποίηση των μέτρων που έχουμε δεσμευτεί. Μας αφήνουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, δεν είναι όμως όλα εύκολα. Θα δούμε τι μπορούμε να παρουσιάσουμε και τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις του (περασμένου) Μαρτίου. Η συζήτηση για τα μέτρα γίνεται τώρα. Μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν. Είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις. Είναι δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις. Για τα ειδικά μισθολόγια αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά», είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά την επόμενη δόση αυτή όπως όλα δείχνουν θα έρθει τον Σεπτέμβριο. «Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά σε πολλές πτυχές. Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία θα είναι έτοιμη προς το τέλος Ιουλίου. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Μεγάλη συζήτηση έγινε για την ικανοποίηση αναγκών ως το Σεπτέμβριο γιατί δεν πήραμε τη δόση του Ιουνίου. Αναζητείται ενδιάμεση λύση.»

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στους ομολόγους του, στο Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παραδέχθηκε, δε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, εμφατικά, στους ομολόγους του την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας, με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για το λόγο αυτό, δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως είπε, «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης». Επισήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ’
ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. «Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί ή επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της Τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.
Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, σύντομα, την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκρατικοποιήσεις και μειώσεις μισθών υποσχέθηκε στο Eurogroup ο Στουρνάρας – «Εφαρμόστε το πρόγραμμα κι από Σεπτέμβρη βλέπουμε για επιμήκυνση»

Ακόμη 2,5 χρόνια στο τιμόνι του Eurogroup ο Γιούνκερ

Τέλος του μήνα τα πρώτα 30 δισ. στην Ισπανία

Σόιμπλε προς Στουρνάρα: “Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξη μου”

#TAGS MM