Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Γερμανοί, ευκαιρία να επενδύσετε”!

Ο υπ. Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τις ήδη υψηλές επενδύσεις τους στη χώρα μας
Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν στρατηγική σημασία για την Ελλάδα. «Ήδη σήμερα, οι Γερμανοί έχουν επενδύσει 22 δισεκατομμύρια στη χώρα μας, κάτι που αντιστοιχεί στο 10% του ακαθάριστου ελληνικού προϊόντος» δήλωσε από το Βερολίνο ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. «Οι επενδύσεις τους θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια».
 
Η δήλωση του υπουργού ανάπτυξης έγινε στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων με θέμα: «Νέες επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα».
 
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως η Hochtief (κατασκευές) Trans-Adriatic Pipeline (μεταφορά ενέργειας), SAP (εταιρία επικοινωνιών) EnBW Energie (παραγωγή ενέργειας), καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, όπως η ευρωπαϊκή European Investment Bank και η γερμανική κρατική Credit Bank for Investment (KfW, τράπεζα πιστώσεων για επενδύσεις). Η τελευταία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο για τη σχεδιαζόμενη τράπεζα επενδύσεων στην Ελλάδα.
 
«Θέλουμε να πείσουμε τους Γερμανούς, ότι στη χώρα μας δημιουργείται ένα πρωτόγνωρο επενδυτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κερδοφορία και ασφάλεια» είπε ο κ.Χρυσοχοίδης. Το νομοθετικό πλαίσιο γι αυτό, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου – με σήμα κατατεθέν την ταχεία αδειοδότηση και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
 
Το μόνο ίσως θέμα, που παραμένει ανοικτό, είναι η μείωση της φορολογίας, αν και αυτό, όπως πρόσθεσε, δεν είναι εκείνο που «καίει» ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές. «Οι φορολογικοί συντελεστές για επενδύσεις και κέρδη είναι χαμηλοί στην Ελλάδα» είπε. «Προβλήματα προκύπτουν μόνο λόγω της ανόδου του ΦΠΑ, καθώς και των έκτακτων ειδικών φόρων που έχουν επιβληθεί τελευταία».
 
Παράλληλα, ο κ.Χρυσοχοίδης συναντήθηκε με το γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον υφυπουργό οικονομίας και τεχνολογίας Μπέρναντ Χάιτζερ, με τους οποίους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης, συμφωνήθηκε ένα «business plan» με πέντε δράσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2011:
 
1. Την εξειδίκευση την πρότασης του κ.Σόιμπλε για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη συνέχεια στη Γερμανία
 
2. Αποστολή εμπειρογνωμόνων της KfW στην Ελλάδα, οι οποίοι θα αξιολογήσουν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και θα υποβάλουν πρόταση για τη σκοπιμότητα μιας παρόμοιας ελληνικής τράπεζας
 
3. Τη δημιουργία μικτής ομάδας ελλήνων και γερμανών επενδυτών και τεχνικών συμβούλων υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, με στόχο την προσέλκυση γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα
 
4. Την επίσκεψη του αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομίας και τεχνολογίας Φίλιπ Ρέσλερ το φθινόπωρο στην Ελλάδα που θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα γερμανών επιχειρηματιών, που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων, μ.α., στους τομείς του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, της διαχείρισης απορριμάτων και υγρών αποβλήτων, και
 
5. Τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ, από τη μια, του Γερμανικού Συνδέσμου Χοντρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών, και από την άλλη των τριών Ελληνικών Συνδέσμων Εξαγωγέων, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία και την από κοινού οικονομική «διείσδυση» σε τρίτες χώρες.
 
 
«Απερίσκεπτος» ο Σόιμπλε…
 
Η ημερίδα επιβεβαίωσε το πριν από όλα το ενδιαφέρον των Γερμανών για τον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας – κυρίως της αιολικής και της ηλιακής. «Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτές τις τεχνολογίες και ενδιαφερόμαστε φυσικά να τις πουλήσουμε και στην Ελλάδα» έλεγε γερμανός επιχειρηματίας, που θέλει να μείνει ανώνυμος.
Άλλο όμως πώληση τεχνολογιών, και άλλο γερμανικές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. «Η πρόταση του Σόιμπλε ήταν απερίσκεπτη» είπε ο ίδιος επιχειρηματίας. «Τέτοιες επενδύσεις είναι κερδοφόρες, όπως στη Γερμανία, μόνο με τη βοήθεια γενναίων κρατικών επιδοτήσεων. Παρόμοιες επιδοτήσεις είναι όμως αδιανόητες στην Ελλάδα».
 
Προς υπόμνηση: Επικαλούμενος τη μεγάλη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, ο κ.Σόιμπλε είχε πει, ότι με γερμανικές επενδύσεις η χώρα μας ήταν σε θέση να παράγει «ποταμούς» ηλεκτρικού ρεύματος, που θα μπορούσε να εξάγει κατόπιν επικερδώς στη Γερμανία.
 
«Η πρότασή του ισοδυναμεί με την παροχή ενεργειακών επιδοτήσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε αναλυτής – χώρια τα κόστη από τη δημιουργία και τη συντήρηση ενός τεράστιου δικτύου μεταφοράς του ρεύματος στη Γερμανία, καθώς και τις συνακόλουθες περιβαλλοντικές παρενέργειες.
 
Στην ημερίδα συζητήθηκε, ύστερα από εισήγηση του ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο οικονομικών Γιώργου Χριστοδουλάκη, και το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 2011-2015.
 
«Το πρόγραμμα έχει ήδη ολοκληρωθεί» είπε ο κ.Χριστοδουλάκης μιλώντας με δημοσιογράφους. «Μέχρι το τέλος του 2011, τα συσσωρευτικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πώληση του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και των σιδηροδρόμων, θα φτάσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ». Και η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί συστηματικά στη βάση χρονοδιαγραμμάτων και τα επόμενα χρόνια.
 
Ο ίδιος αντέκρουσε την κατηγορία, ότι υπό τις συνθήκες της οξείας οικονομικής κρίσης, η κρατική περιουσία θα πουληθεί αναγκαστικά «κοψοτιμής». Αυτό, είπε, θα μπορούσε ίσως να συμβεί στην αρχή με ορισμένες προβληματικές επιχειρήσεις. Όμως ήδη τέτοιες πωλήσεις ανεβάζουν αυτόματα την αξία των υπόλοιπων κρατικών περιουσιακών στοιχείων – έτσι που στη συνέχεια η αποκρατικοποίηση να αποβαίνει όλο και πιο κερδοφόρα.
 
Η Γερμανία είναι βέβαια μόνο η αρχή. «Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο συνεργασίας και με άλλους βασικούς εταίρους, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία» είπε. Ο στόχος είναι μια «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» στην Ευρώπη που θα εξασφαλίζει σταθερή και βιώσιμη οικονομική άνοδο στην Ελλάδα. Η συγκρότησή της, πρόσθεσε, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.
 
Ο πυρήνας αυτής της συμμαχίας, πρόσθεσε, είναι οι 48 επιχειρήσεις-κολοσσοί από τη Γαλλία και τη Γερμανία, που υπέγραψαν πριν από μερικές εβδομάδες μια έκκληση για τη σωτηρία του ευρώ και, έμμεσα, της ελληνικής οικονομίας.
 
Στην ημερίδα του Βερολίνου πάντως, οι πραγματικοί «κολοσσοί», όπως η Daimler-Benz, η Siemens και η RWE έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αυτό δεν μειώνει την αξία της, δείχνει όμως ξεκάθαρα τα πολύ περιορισμένα όριά της.
 
 
Πηγή: “Το Βήμα”
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε