Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Για σειρά παραβιάσεων της Μονής Βατοπεδίου σε συναλλαγές με τράπεζες, μίλησε ο Προβόπουλος στην Προανακριτική

Για “υπόθεση που όζει” μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος – ο οποίος κατέθεσε στην Προανακριτική για το Βατοπέδι – αναφερόμενος στις συναλλαγές της Μονής με τράπεζες και οφ-σορ εταιρείες.

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος με υπόμνημα που κατέθεσε, μιλά για σειρά παραβιάσεων σε συναλλαγές της Μονής με τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μεταφέροντας πληροφορίες από την κλειστή, ούτως ή άλλως, κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι, όπως προκύπτει από έκθεση του κ. Προβόπουλου, καταγράφεται σειρά παρανομιών και παρατυπιών στις συναλλαγές της Μονής, αλλά και στις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν με την Μαρφίν Εγνατία Μπάνκ.

Η Τράπεζα είχε χορηγήσει, όπως προκύπτει, δάνεια ύψους 801 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG και είχε υπαγάγει τα δάνεια αυτά σε διατάξεις που αφορούν την κάλυψη προσωπικών αναγκών και στη χρηματοδότηση νομικών προσώπων για κεφάλαιο κίνησης με ελεύθερους όρους.

Η Επιτροπή ζήτησε από τον κ. Προβόπουλο να επισπευστεί ο έλεγχος που διενεργεί το κλιμάκιο της Εθνικής Τράπεζας και απέδωσε την καθυστέρηση στις δυσκολίες που προβάλουν οι Κυπριακές αρχές σχετικά με την αποστολή των στοιχείων που τους έχουν ζητηθεί για τις οφ-σορ. Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπληρωματική παραγγελία για έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών της Μονής μέχρι 50.000 ευρώ που θα χρειαστεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξει πρόοδος, κλιμάκιο της Επιτροπής να μεταβεί στην Κύπρο.

Πολιτικά πάντως στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησε η οριστική αποχώρηση της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η αποχώρηση της ΝΔ δεν σχετίζεται με αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία της επιτροπής. Πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση για την οποία θα κριθούν από τους πολίτες, όπως κρίθηκαν και για ανάλογες αποφάσεις τους στο πρόσφατο παρελθόν”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε