Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιαννίτσης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος – Δε μειώνονται οι επιχορηγήσεις τα κόμματα

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τώρα νομοθετική πρωτοβουλία για το πολιτικό χρήμα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης. Πρότεινε όμως “τσεκούρι” 20%.

Οριστικά τέλος στο ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος όπως και το νομοθετικό πλαίσιο από την παρούσα Βουλή, έβαλε σήμερα ο Τάσος Γιαννίτσης.
Παράλληλα ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – όπου συνεχίζεται ο διάλογος για το πολιτικό χρήμα – ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κάθετος… Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ανοίξει ζήτημα εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή και την Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Παράλληλα δε, ο κ. Γιαννίτσης έκλεισε και το θέμα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, παραπέμποντας τις όποιες αλλαγές στην επόμενη Βουλή.
Ο διάλογος ωστόσο συνεχίζεται και το υπουργείο Εσωτερικών, σε υπόμνημα που διένειμε στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και στα κόμματα, προτείνει:

– Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων (κατά 20%)
– Μείωση της προεκλογικής χρηματοδότησης (να χορηγείται άπαξ κάθε 4 χρόνια)
– Μείωση της χρηματοδότησης για έρευνα και επιμόρφωση (κατά 30%, για όσο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός)
– Ενίσχυση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων.
– Ρύθμιση για την αποπληρωμή των δανείων τους προς τις τράπεζες.

Τα κόμματα, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ομονόησαν σε ένα πράγμα… Η κρατική χρηματοδότηση να είναι το… οξυγόνο για τη λειτουργία τους!

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου πάντως, παρότι δέχεται το… κράτος και τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων να είναι η πηγή εσόδων των κομμάτων, προτείνει η κρατική επιχορήγηση να μειωθεί και να διαμορφωθεί με βάση τον απολογισμό του 2010 και του 2011, μειούμενο κατά περίπου 20%.
Σύμφωνα δε με τον κ. Γιαννίτση, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, το ποσό που θα προέκυπτε θα ανερχόταν σε περίπου 40 εκ ευρώ τακτικής κρατικής χρηματοδότησης ετησίως έναντι περίπου 54 εκατ. ευρώ που ήταν η κρατική επιχορήγηση του 2011.

Αναφορικά δε με τη ρύθμιση των δανείων που οφείλουν τα κόμματα στις τράπεζες, ο ο Τ. Γιαννίτσης αποδέχεται την πρόταση που συμφώνησαν οι Γεν. Διευθυντές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κ.κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Θανάσης Σκορδάς και προτείνει το 60% των εκάστοτε επιχορηγήσεων να παρακρατείται και θα καταβάλλεται από το Δημόσιο στις τράπεζες μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου.
Ταυτόχρονα προτείνει να υπάρχει απαγόρευση της σύναψης νέων δανείων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση, έως ότου τα κόμματα που υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Σε ερώτηση πάντως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου σχετικά με την εκκρεμότητα της 4ης δόσης που οφείλει στα κόμματα το κράτος για το 2011, ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη υπογράψει και την 4η δόση του 2011 και την 1η δόση του 2012 και πως το θέμα βρίσκεται πλέον στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. «Δεν θέλω ρίξω την ευθύνη στο. Η μη καταβολή δεν οφείλεται ούτε σε πρόθεση ούτε σε άρνηση» είπε και κάλεσε όμως τα κόμματα να κατανοήσουν τις στιγμές που βιώνει η χώρα καθώς «υπάρχει ανάγκη η διαχείριση του δημοσίου χρήματος να υπακούσει σε πιο σημαντικές προτεραιότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι όμως τα κόμματα συμφωνούν σε ένα πράγμα: Στην χρηματοδότησή τους!

Γιαννίτσης: Την ώρα που μειώνονται οι μισθοί των ελλήνων τα κόμματα συνεχίζουν τις σπατάλες!

Κόμματα: Μας μείωσαν τους μισθούς αλλά αύξησαν τις επιχορηγήσεις τους!

655 εκατομμύρια ευρώ έχουν πάρει συνολικά τα κόμματα από το 2000

Θυσίες μόνο από τους πολίτες – Τα κόμματα τον “χαβά” τους με 48,8 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε