Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Γιαννίτσης: Την ώρα που μειώνονται οι μισθοί των ελλήνων τα κόμματα συνεχίζουν τις σπατάλες!

Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την οικονομική λαίλαπα, τα κόμματα αδιαφορούν για την κρισιμότητα των στιγμών και συνεχίζουν να σπαταλούν χρήματα, αδιαφορώντας για την ανάγκη να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους, κάτι, που όπως ομολογεί και ο υπουργός Εσωτερικών, είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα!

Ο Τάσος Γιαννίτσης, κατά την έναρξη του διαλόγου για τη δημιουργία νέου πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων, στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το είπε ευθέως:

Τίθεται θέμα «δεοντολογίας και συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου»!

«Σε μια νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα και έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως εδώ έχουμε μία χώρα και μια κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και σειρά άλλες επιβαρύνσεις, να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει το έλλειμμα και από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι από αυτή την προσπάθεια, που σηματοδοτεί μία εξασθένιση αυτής της προσπάθειας. Εγώ βλέπω εδώ ένα πρόβλημα. Πρόβλημα αρχής δεοντολογίας και συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην τραπεζική χρηματοδότηση των κομμάτων που τα έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση, υποθηκεύοντας μάλιστα μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, ο Τάσος Γιαννίτσης έβαλε στο τραπέζι τις εξής επιλογές:

– ή απαγόρευση της τραπεζικής χρηματοδότησης
– ή απαγόρευση της εκχώρηση της χρηματοδότησης για διάστημα πέραν του έτους.
Και πάντως, σε ότι αφορά στο θέμα της υπερχρέωσης, παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών που, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα.

Υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της αύξησης των μέτρων διαφάνειας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αντιτάχθηκε στην ιδέα της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να στηρίξουμε τα κόμματα πρέπει να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότη. Λιγότερη; Να το δούμε. Εγώ θα ήμουν υπέρ».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει… “haircut” και στα χρέη των κομμάτων. Συγκεκριμένα είπε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος ρύθμισης για τα χρέη των κομμάτων, θέτοντας και τα ερωτήματα: «Θα τα αφήσει κανείς τα κόμματα να καταρρεύσουν; Αυτό θέλουμε; Γιατί ενοχλεί κάποιους η ρύθμιση; Πως κάναμε τόσες ρυθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια για να μην καταρρεύσουν κάποιοι θεσμοί; Ήταν σημαντικότεροι αυτοί οι θεσμοί;» ρώτησε και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις χρεών των ΠΑΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο «γαλάζιος» Γιάννης Τραγάκης…
Συντεταγμένα λοιπόν η Ν.Δ. εμφανίστηκε να ζητά ρύθμιση των χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ συνολικά. Μάλιστα, κατά τον κ. Τραγάκη, – το πρόβλημα των υπέρογκων χρεών έχει τη βάση του κυρίως στη… μεγάλη αύξηση επιτοκίου τράπεζας που από τον Ιούλιο του 2010 σκαρφάλωσε στο 8,65% και πρότεινε «το 50% των χρεών να παγώσει και για το άλλο 50% να υπάρξει μια ρύθμιση της τράπεζας με το δημόσιο».

Την πρόθεση του ΚΚΕ να συνεχίσει την ενίσχυση του κόμματος από τα κουπόνια, δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση «εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια. Θα μαζεύουμε τις συνδρομές και τις ενισχύσεις».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Γιάννης Κοραντής επέμεινε στη λύση της κρατικής επιχορήγησης «και για λόγους διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων» όπως είπε, ενώ έθεσε προς επεξεργασία την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να μειωθεί στο ήμισυ η επιχορήγηση των κομμάτων .

«Και τον τελειότερο νόμο να βρούμε, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, τα παράθυρα θα είναι πολλά» δήλωσε ο Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «και για τις υπερβάσεις των κομμάτων υπάρχει νόμος που ουδέποτε εφαρμόστηκε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε