Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιατί δεν μπορεί να “περπατήσει” μια κυβέρνηση συνεργασίας

Γιατί δεν μπορεί να “περπατήσει” μια κυβέρνηση συνεργασίας

Παραπαίει ακόμα πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες η κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

Ο κ. Παπανδρέου με τους όρους που έθεσε απόψε στην Βουλή, απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή τουλάχιστον προς το παρόν του Αντώνη Σαμαρά στο νεο κυβερνητικό σχήμα.
Κι αυτό, γιατί ο κ. Σαμαράς έχει θέσει ως απαράβατο όρο η κυβέρνηση αυτή που θα σχηματισθεί θα πρέπει να έχει διάρκεια ζωής 6 εβδομάδες και μετά εκλογές.

Όμως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Βενιζέλος μίλησαν για μια κυβέρνηση που θα πάει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Βλέποντας λοιπόν την συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά να απομακρύνεται οι άλλοι δυο υποψήφιοι για το σχήμα, Γ. Καρατζαφέρης και Ντόρα Μπακογιάννη κάνουν πίσω.

Ο κ. Καρατζαφέρης το είπε στην Βουλή.”Δεν πρέπει να απουσιάσει από την κυβέρνηση συνεργασίας η ΝΔ”, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. “Σε διαφορετική περίπτωση το εγχείρημα θα είναι κολοβό”, είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι εξόχως πολιτική, ενώ η χώρα δεν μπορεί να έχει πρωθυπουργό – μαριονέτα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν επίσης ξεκάθαρη: “δεν υφίσταται κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με τρία κόμματα”. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει το σενάριο που θέλει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ – ΔΗΣΥ, και ζήτησε να υπάρξει συνάντηση πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή και του Αντώνη Σαμαρά. “Να πρυτανεύσει η λογική”, συμβούλεψε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις.

Πολλοί στη ΝΔ λένε ότι η πόρτα που έκλεισε απόψε ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ξανανοίξει αν του δοθεί οριστική ημερομηνία εκλογών. Κάποιοι λένε ακόμα και αν οι εκλογές είναι τον Μάρτιο. Αρκεί να δοθεί μια ημερομηνία.

Άλλοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι ΔΕΝ συμφωνούν όλοι με την τόσο άμεση αντίδραση Σαμαρά να απορρίψει την κυβέρνηση συνεργασίας και να ζητήσει εκλογές. Και θυμίζουν οτι την Πέμπτη πολλά ήταν τα στελέχη της ΝΔ τα οποία συμμετείχαν σε μια διακομματική κίνηση η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω των εξελίξεων. Το τι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες αυτά τα στελέχη είναι άγνωστο, αφού, κάποιοι από αυτούς δεν βλέπουν να έχουν θέση στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά υπο τις παρούσες συνθήκες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης – Ξεκινά επαφές για κυβέρνηση συνεργασίας – Αν δεν ευοδωθούν μένω στην εξουσία

Σαμαράς: “Γιατί απορρίπτω την κυβέρνηση συνεργασίας”

Βενιζέλος: Εκλογές το Μάρτιο

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 153 ψήφους

Γιατί τελικά μίλησε στην… ώρα του

 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε