Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιατί είναι απίθανο να γίνει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

“Νερό στο κρασί του” δεν βάζει κανείς απ’ τους δυο “μονομάχους” Ο Παπανδρέου μοιάζει όσο περνούν οι ώρες να “κερδίζει” την ψήφο εμπιστοσύνης και ο Σαμαράς δεν κάνει πίσω στη φράση “κυβέρνηση χωρίς εσένα πρωθυπουργό”.

Το ΠΑΣΟΚ όσο περνούν οι ώρες μοιάζει να συσπειρώνεται, βουλευτές που εχθές έλεγαν “όχι” σήμερα λένε “ναι” στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Ν.Δ. μοιάζει να περιμένει ποιοι θα … κάνουν την έκπληξη και δεν θα ισχυροποιήσουν δια της ψήφου τους τη θέση Παπανδρέου στη διαπραγμάτευση για το σχηματισμό συμμαχικού κυβερνητικού σχηματισμού.

Όλα άρχισαν να διαφαίνονται από το χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν που κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά. Του είπε : θα σου στείλω δυο δικούς μου για να συζητήσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμάρας το… ξέκοψε: ποιους δικούς σου; Προϋπόθεση της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να μην είσαι εσύ Πρωθυπουργός.

Εκτός αυτού μεταξύ των δυο κομμάτων “χαοτική” είναι η διαφορά και ως προς τη “ζωή” αυτής της κυβέρνησης.

Ο Γ. Παπανδρέου θέλει η κυβέρνηση αυτή να ψηφίσει προϋπολογισμό και ύστερα τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Αυτό έχει ορίζοντα τουλάχιστον ως τις αρχές Μαρτίου.

“Όχι”, λέει ο Αντώνης Σαμαράς. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει “ζωή” ως τις αρχές Ιανουαρίου. Να εξασφαλίσει μόνο την 6η δόση, να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και ύστερα (σε 6 εβδομάδες από τώρα) να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ας επανέλθουμε στο σήμερα, όπου ο Γ. Παπανδρέου, μετά και τον ελιγμό Βενιζέλου που τον στήριξε επικαλούμενος τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, μοιάζει να κερδίζει ψήφους.

Αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε ο Γ. Παπανδρέου (έτσι φαίνεται αυτή την ώρα) πάει στη διαπραγμάτευση με τη Ν.Δ. ενισχυμένος.

Πάει για να επιβάλει όρους και όχι συρόμενος από τις απαιτήσεις δικών του βουλευτών και της αντιπολίτευσης.

Πάει ως Πρωθυπουργός της χώρας με νωπή εμπιστοσύνη απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και διεκδικεί και τα ηνία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα δεσμεύει τη Ν.Δ. ότι θα ψηφίσει όπως δήλωσε ο Α. Σαμαράς τη δανειακή σύμβαση.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν όλα τα στελέχη που χθες παρέλασαν ζητώντας απ’ τον Γ. Παπανδρέου να βγει από το κάδρο.

Θα κινηθούν σήμερα; Θα εμμείνουν στη χθεσινή άποψη; Ήδη οι κυρίες Καϊλή, Παναρίτη και Αποστολάκη (αν και ανεξάρτητη πλέον) λένε πως θα ψηφίσουν “ναι” στην Κυβέρνηση…

Άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε πως θα ψηφίσουν την Κυβέρνηση γιατί ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για μεταβατική κυβέρνηση…

Με τα παραπάνω δεδομένα όμως η μεταβατική κυβέρνηση έχει μάλλον “ακυρωθεί” στην εκκίνηση…

Διαβάστε επίσης:
Γέρνει προς το ΝΑΙ η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

Το σχέδιο Παπανδρέου για να κρατήσει την εξουσία

Εκτός ελέγχου οι βουλευτές: Ξυνίδης σε Καϊλή: “Σιγά την καλτσοδέτα”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε