weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γιατί κρατήθηκε μυστική η συνάντηση Τσίπρα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Γιατί κρατήθηκε μυστική η συνάντηση Τσίπρα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ; | Newsit.gr

Ήταν η δεύτερη συνάντηση σε διάστημα λίγων ημερών ανάμεσα στους δυο άνδρες, αφού είχαν συναντηθεί και όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και σε αυτή τη συνάντηση, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης και η οποία είχε ήδη κανονιστεί στις ΗΠΑ, τέθηκαν εκ νέου προς εξέταση σημαντικά εθνικά ζητήματα, γεγονός που δείχνει σε αυτή η φάση το αμερικανικό ενδιαφέρον προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που θα ακολουθήσει ως πιθανή κυβέρνηση. Παράλληλα, αναδεικνύει τη ζωηρή ανησυχία των Αμερικανών για την περιοχή, με τις ευρύτερες προεκτάσεις που διαγράφονται στο μέλλον.

Σύμφωνα με κύκλους του στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, από πλευράς του στη συνάντηση επανήλθε προς εξέταση η πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους περί διαγραφής μέρους του χρέους και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης κατά τα πρότυπα αυτής του Λονδίνου το 1953. Οι Αμερικανοί συνομιλητές, που βεβαίως δεν χαίρονται με την αύξηση της γερμανικής επιρροής στον ευρωπαϊκό Νότο, επιφυλάχθηκαν, ακούγοντας ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει την πρόταση, κυρίως διότι διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν εφικτή μια τέτοια διάσκεψη.

Από τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκε ακόμη το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τους Αμερικανούς να προτείνουν, μεταξύ άλλων, ως εναλλακτική λύση την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-15, προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η τουρκική αεροπορία δεν διαθέτει αυτό τον τύπο μαχητικών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και το θέμα της ΑΟΖ, με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει το ενδιαφέρον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην έναρξη εργασιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης – ένα γεωγραφικό πεδίο όπου οι Αμερικανοί στρέφουν κυρίως την προσοχή τους.

Παράλληλα, και στο πλαίσιο των συνολικών πιέσεων που καθώς φαίνεται άσκησε ο Ερικ Ρούμπιν στις επαφές του στην Αθήνα, επέστησε την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα στους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου εάν η Ελλάδα προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον μονομερώς στην ανακήρυξη ΑΟΖ ή στην περίπτωση που καταθέσει συντεταγμένες και το σχετικό χάρτη με αυτές στον ΟΗΕ, επικαλούμενος την ανησυχία των ΗΠΑ για την έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή και τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για έρευνες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους αμερικανούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δεν βγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το χαρτί επαναδιαπραγμάτευση

Πρωτοφανές! Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική και απουσίαζαν οι βουλευτές

Τσίπρας: διορθώστε το λάθος

Σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ – Ευθεία επίθεση Σακοράφα σε Τσίπρα – «Επέδειξες θρησκευτική λατρεία στον Ομπάμα!»

#TAGS MM