Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

«Γιώργο πάρε πίσω το δημοψήφισμα» – «Όχι Βαγγέλη έχω πάρει τις αποφάσεις μου»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Το δραματικό παρασκήνιο στην πτήση της επιστροφής τα ξημερώματα
– Γραπτή δήλωση του Βενιζέλου στις 4.45 το πρωί που διαφοροποιείται και ζητά να μη γίνει το δημοψήφισμα

Σε δίνη έχει ρίξει τη χώρα και την ίδια την κυβέρνηση του ο Γιώργος Παπανδρέου, με την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο πρωθυπουργός ταπεινώθηκε στις Κάννες από Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ, που του είπαν ακόμη και τι ερώτημα θα βάλει στο δημοψήφισμα και στο εσωτερικό είναι αντιμέτωπος ακόμη και με το ίδιο το κόμμα του.

Όταν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβγαινε από το νοσοκομείο, είχε ήδη πάρει την απόφασή του να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις Κάννες. Κι όταν οι δυο άνδρες έφτασαν στην κρίσιμη συνάντηση, ήταν εκείνος που κάθισε απέναντι από την Άνγκελα Μέρκελ. Σε ένα τραπέζι όπου το μόνο που διέκρινε κανείς ήταν παγωμάρα και σκυθρωπά πρόσωπα.

Η αντίθεσή του με το δημοψήφισμα ήταν δεδομένη, αλλά επισήμως δεν είχε πει τίποτα. Ούτε καν κύκλοι του περιβάλλοντός του δεν είχαν δηλώσει το παραμικρό. Το έκανε εμφατικά στις 04:45 τα ξημερώματα, λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την ελληνική αποστολή από τη Γαλλία. Μια μακροσκελής δήλωση, όπου λέει όχι στο δημοψήφισμα και ζητά να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας!

Ο διάλογος των δυο ανδρών κατά την πτήση επιστροφής μετά το δύσκολο βράδυ στις Κάννες αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα. Αλλά ο πρωθυπουργός ήταν ανένδοτος. «Έχω πάρει την απόφασή μου» του είπε.
Εν πτήσει έμαθε ο Γ. Παπανδρέου την απόφαση Βενιζέλου να βγάλει ανακοίνωση με την οποία θα αμφισβητούσε ευθέως

Από τη στιγμή της δήλωσης Βενιζέλου, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί την ίδια γνώμη με τον υπουργό Οικονομικών έχουν και πολλοί υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Πολλοί αναμένουν με ενδιαφέρον την «απάντηση» των τριών (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης). Ήδη, από το βήμα της Βουλής, ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε το στίγμα του!

Το παρασκήνιο δραματικό. Ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία πως εντός της ημέρας θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πως δεν αποκλείεται οι βουλευτές του κόμματος θα θέσουν θέμα ηγεσίας! Το ζητούν άλλωστε υπουργοί και βουλευτές, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες ότι μια ακόμη βουλευτής του κόμματος, η Εύα Καϊλή ετοιμάζεται να στείλει στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησης.

Εξάλλου, για να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα, πρέπει να δώσουν το ΟΚ καταρχή το υπουργικό Συμβούλιο γιατί το ερώτημα έχει αλλάξει και στη συνέχεια η Βουλή. Και κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως αυτό θα γίνει!

Οι εξελίξεις εντός και εκτός κυβέρνησης είναι ραγδαίες. Υπουργοί και βουλευτές φέρονται να είναι υπό παραίτηση και πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αποφάσεις του κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, αν όχι νωρίτερα!

Όλα αυτά δείχνουν ότι ουσιαστικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ το δημοψήφισμα έχει ακυρωθεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες – Εκείνοι μιλούσαν, εκείνος άκουγε – Όλοι οι διάλογοι

Ρήγμα στην Κυβέρνηση – Οι εξελίξεις ακυρώνουν το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου

Ευθεία αμφισβήτηση Βενιζέλου στον Παπανδρέου!

Παναγιωτακόπουλος: «Ανακαλέστε κύριε Πρωθυπουργέ»

Ανδρουλάκης: να πάρει πίσω το δημοψήφισμα

Μέρκελ: οι Έλληνες αν θέλουν ας φύγουν απ’ το ευρώ

Σαρκοζί: “Δεν παίρνετε ευρώ από την 6η δόση”

Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ για την 6η δόση μετά το δημοψήφισμα…

Παπανδρέου: Για όλα φταίει η αντιπολίτευση – Δε θα υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις

Ν.Δ.: Επικίνδυνος ο Παπανδρέου και πρέπει να φύγει

Μήνυμα Λοβέρδου σε Μαξίμου: Ιερή υποχρέωση να μείνουμε στο ευρώ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε