Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Γιούνκερ: Δεν θα αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά… – Όταν ένας πρωθυπουργός προσβάλλει απανωτά την Γερμανία δεν δείχνει πολιτική ικανότητα

Γιούνκερ: Δεν θα αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά… – Όταν ένας πρωθυπουργός προσβάλλει απανωτά την Γερμανία δεν δείχνει πολιτική ικανότητα

– Αιχμές Γιούνκερ για την πολιτική δεινότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη
– Ο Γιούνκερ καλεί τους έλληνες να μην εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν θα βγουν από το ευρω
– Απόψε ή αύριο το πρωί φεύγει από Αθήνα η λίστα των μεταρρυθμίσεων
– Τι θα περιλαμβάνει και τι όχι – Αγώνας δρόμου από το Μαξίμου
– Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει την επίσημη λίστα, περιμένουμε μέχρι το βράδυ
– Όλο το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων των εταίρων μας στις Βρυξέλλες

Τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι σήμερα την οποία κατηγορεί ευθέως για πολιτική ανικανότητα επισημαίνει με συνέντευξή του σε Γερμανικό περιοδικό ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ παρόλα αυτά επισημαίνει ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ μιλώντας στο γερμανικό Wirtsaftswoche.

Μάλιστα επισημαίνει ότι τις διαβαιώσεις του ιδίου και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν οι Έλληνες ως δικαιολογία για να μην προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηρίζει επίσης άπειρους στις διαπραγματεύσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναντήσει υψηλά επίπεδα εμπειρίας, ωστόσο δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε βιαστικα συμπεράσματα».

Όμως πετάει το φαρμάκι του για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Εάν ένας πρωθυπουργός μέσα σε μια εβδομάδα δύο φορές με τις δηλώσεις της κυβέρνησής του καταφέρνει να προσβάλει τη Γερμανία, τότε αυτό δεν είναι ένδειξη πολιτικής ικανότητας, αντίθετα».

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται

Τα κείμενα πάνε και έρχονται Αθήνα – Βρυξέλλες με την περίφημη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεχείς επαφές με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και η λίστα θα φύγει με την τελική της μορφή ή αργά απόψε ή αύριο το πρωί.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσει – πιθανότατα το πρωί της Τρίτης μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group. Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Μάριο Ντράγκι.

Αν εγκριθεί η λίστα τότε πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup θα εγκρίνει το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα

– Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
– Μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
– Τη ρύθυμιση των 100 δόσεων

Ειδικά για το τελευταίο, η ρύθμιση με τις 100 δόσεις έχει μπει στη λίστα για τη διαπραγμάτευση και θα ”περάσει”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, εξηγώντας πως δεν ανήκει στις μονομερείς ενέργειες που ”απαγορεύτηκαν” στην συμφωνία του Eurogroup.
Στη λίστα για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχουν μπει οι 100 δόσεις, τόνισε με σιγουριά στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος εξήγησε πως η ρύθμιση θα εγκριθεί γιατί στην συμφωνία του Eurogroup αναφέρεται ότι δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες που προκαλούν δημοσιονομικό κενό και η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κενό.

Η λίστα θα περιλαμβάνει και αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Επίσης, θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και έως αυτή την ώρα και ενώ ο χρόνος πιέζει η ελληνική πελυρά δεν έχει κοστολογήσει τα μέτρα.

Τι ΔΕΝ θα έχει η λίστα

– Θέματα που αφορούν τα εργασιακά
– Αύξηση του κατώτατου μισθου στα 751 ευρώ
– Ασφαλιστικό
– Πάγωμα πλειστηριασμών
– Επαναπροσλήψεις καθαριστριών

Η δικαιολογία είναι ότι είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής….

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε