weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει θέμα εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει θέμα εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

«Το ευρώ δεν κινδυνεύει και θα επιβιώσει. Και η Ελλάδα θα επιβιώσει χάρη στο ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη από κοινού με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη μακρά συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πρέπει να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη, όπως είπε, της Ευρώπης στην προσπάθεια της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι θαυμάζουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, εκτός από μερικούς ηλίθιους.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ είπε ότι όταν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμφωνία του με αυτό προσθέτοντας ότι αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι έχει γίνει μια πρόταση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένες στο τελευταίο Συμβούλιο. Εξετάζονται οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας «και θα κρίνουμε όταν γεννηθεί το μωρό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ, ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αναγκαίες αποφάσεις σύντομα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί συνολική λύση στο ζήτημα αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχαμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και αυτό κάνουμε.

Λόγω χρέους και ελλειμμάτων αναγκαστήκαμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα με στόχο τη σωτηρία της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τώρα ο σκοπός είναι να αλλάξουμε τη χώρα, προχωρούμε σε μια σειρά αλλαγές που δεν σχετίζονται με τα έκτακτα μέτρα και το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και οι Ελληνες πολίτες πρέπει να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, στις 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση με Παπακωνσταντίνου

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισκέφτηκε, στο υπουργείο Οικονομικών, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, χωρίς οι δυο άνδρες να κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους. Στο επίκεντρο της συζήτηση βρέθηκαν τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα επόμενα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, όπως το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διεύρυνση της λειτουργίας του και το γαλλογερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν πολύ υποστηρικτικός σε όλα τα θέματα, ενώ καταλαβαίνει ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρέους, το μέγεθος του μηχανισμού στήριξης, και την ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, πρέπει να καταστεί σαφές κατά πόσον το γαλλογερμανικό «πακέτο» (αύξηση ορίων ηλικίας, κ.λπ.) μπορεί να συνδεθεί με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Μια πρώτη συζήτηση θα διεξαχθεί στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ στα Συμβούλια του Μαρτίου θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα επικυρωθούν από τη σύνοδο Κορυφής.

#TAGS MM