Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Γκρούεφσκι: “Η επιμονή να μας επιβληθεί νέο όνομα δεν έχει προηγούμενο”

Γκρούεφσκι: “Η επιμονή να μας επιβληθεί νέο όνομα δεν έχει προηγούμενο”

 Στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και στο ζήτημα της ονομασίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας.

«Η ‘Μακεδονία’ έλαβε την πιο θετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι σήμερα για την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε καθώς και την τέταρτη κατά σειρά σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν λάβαμε την αναμενόμενη ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων, την οποία αξίζαμε, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνεται πρόοδος, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο σε όσους μας παρεμπόδισαν να συνεχίσουν να το κάνουν, ειδικά τώρα που για πρώτη φορά άνοιξε έντονη συζήτηση για τη ‘Μακεδονία’ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου μεγάλος αριθμός κρατών που μας υποστηρίζουν έθεσαν στο τραπέζι την αξιοπιστία τους ώστε να θέσουν τέλος στην άδικη και άνευ αρχών συμπεριφορά απέναντι στη ‘Μακεδονία’» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι «η επιμονή να μας επιβληθεί με κάθε τίμημα ένα νέο όνομα που θα έχει επιλεγεί από άλλους, καθώς και νέα εθνική ταυτότητα, δεν έχει προηγούμενο και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ παραμένει πρωταρχικός στόχος της χώρας, σε συνδυασμό «με τη διατήρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ταυτότητας».

Τέλος, σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 24 Δκεμβρίου εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο για «βίαιη προσπάθεια κατάληψης του Κοινοβουλίου, η οποία εμποδίστηκε» και πρόσθεσε ότι αυτοί που προέβησαν σε μία τέτοια ενέργεια έχουν ευκαιρία να αποκαταστήσουν μέρος του τρωθέντος κύρους της χώρας εάν επιστρέψουν σύντομα στη Βουλή και λάβουν μέρος στις επόμενες δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2013.

Σημειώνεται ότι, μετά τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αποχώρησε από τη Βουλή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: “Έλληνες είστε αναιδείς!”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε