Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γκρούεφσκι: “Θέλω να συναντηθώ με τον Σαμαρά και να μην με αποφεύγει”

Γκρούεφσκι: “Θέλω να συναντηθώ με τον Σαμαρά και να μην με αποφεύγει”

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι επιθυμεί μια συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, υπονοοώντας μάλιστα την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, να υπάρξει συνάντηση του ίδιου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι αυτή κινείται προς τη θετική κατεύθυνση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας του προς την ΕΕ.
 
“Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στην πρόταση αυτή του κ.Φούλε. Είναι καλό να υπάρχουν τακτικότερες συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών. Εγώ θα αποδεχόμουν να διοργανωθεί μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η πρόθεση μας είναι να αναζητούμε και να βρούμε λύση για το πρόβλημα της ονομασίας. Αν και αυτή (σ.σ. η ελληνική πλευρά) έχει την ίδια πρόθεση, τότε δεν θα έπρεπε να αποφεύγουν τέτοιες συναντήσεις. Ελπίζω πως στο μέλλον θα υπάρχουν τακτικότερες συναντήσεις”, πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας αφορούν τον ΟΗΕ. “Η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του κ.Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο η ΕΕ στηρίζει στο μέγιστο βαθμό”, ανέφερε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ,”ΜΙΑ”, σχετικά με το εάν η πρωτοβουλία του κ.Φούλε για συνάντηση του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπεισέρχεται στη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ.

Ο κ.Στάνο δεν θέλησε να αναφερθεί στις επιστολές του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τον κ.Φούλε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει προσωπικές ενέργειες Επιτρόπων όπως είναι η αποστολή επιστολών προς εταίρους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκρούεφσκι: “Η επιμονή να μας επιβληθεί νέο όνομα δεν έχει προηγούμενο”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε