Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Γράψτε λάθος» – Η κατάθεση Πλασκοβίτη στην προανακριτική

«Γράψτε λάθος» – Η κατάθεση Πλασκοβίτη στην προανακριτική

“Εκ παραδρομής ανέφερα πως τη λίστα Λαγκάρντ παρέλαβε στο Παρίσι ο Ηλίας Κλης. Το cd παραδόθηκε στον διάδοχο του Πρέσβη, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη”, δήλωσε σήμερα στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ο Ηλίας Πλασκοβίτης, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών την επίμαχη περίοδο, ανασκευάζοντας την κατάθεση του στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Μία ημέρα μετά την κατάθεση του Θ. Φλωράτου (υπαλλήλου ΣΔΟΕ και μέλους της 3μελούς Επιτροπής που έλαβε από Γαλλικές αρχές το δεύτερο cd με τη λίστα Λαγκάρντ) ότι εκ παραδρομής ανέφερε το όνομα του κ. Κλη, σήμερα και ο Ηλίας Πλασκοβίτης κινήθηκε στην ίδια γραμμή στην κατάθεση του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών είχε ενεργό ρόλο, όπως άλλωστε κατέθεσε, στο να πάρει στα χέρια του ο Έλληνας Πρέσβης στο Παρίσι το αρχικό cd από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και εξ’ αυτού του λόγου η δήλωση του πως εκ παραδρομής ανέφερε λάθος όνομα, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σε μέλη της Επιτροπής, δεδομένου μάλιστα πως κατέθεσε ότι είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη για την παραλαβή της λίστας.
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, όπως σημείωναν και βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή, ο μάρτυρας έρχεται σε αντίφαση με τον κ. Χαλαστάνη, ο οποίος μόλις χθες κατέθεσε πως ουδέποτε μίλησε με τον κ. Πλασκοβίτη, παρά μόνο με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πλασκοβίτης επιβεβαίωσε πως όντως έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στις 24-1-2011 στην οποία ετέθη το θέμα της αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ και στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο νομικός του σύμβουλος Α. Μπάνος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή. Ωστόσο, φέρεται να κατέθεσε, πως ο ίδιος δεν έκανε κάποια εισήγηση για το θέμα, λόγω αναρμοδιότητας, καθώς το δικό του αντικείμενο ως Γεν. Γραμ. δεν ήταν το θέμα της φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνος τότε για την πάταξη της φοροδοαφυγής ήταν, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο Γιάννης Καπελέρης.
Παράλληλα φέρεται να δήλωσε πως υπήρχε η αίσθηση της εντολής για την αξιοποίηση της λίστας αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως αυτό δεν έγινε.

Βουλευτές σχεδόν όλων των πτερύγων έκαναν πάντως λόγο για ασάφειες του μάρτυρα και δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για τη στάση του κ. Πλασκοβίτης, σημειώνοντας πως… «κρύβεται πίσω από τον μανδύα του αναρμόδιου κι επιμένει ότι «δεν ξέρει, δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα»».

Στη συνέχεια θα καταθέσει ο πρώην πρέσβης Ηλίας Κλής (σήμερα είναι συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά).σ Επίσης θα καταθέσουν οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου: Χρύσα Χατζή, Σοφία Ρίτσου, Γιώργος Αγγελόπουλος (σ.σ. υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής και το πρόσωπο στο οποίο ανέθεσε ο πρώην υπουργός την επεξεργασία του CD προκειμένου να βρει τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά) και ο κ. Νίκος Χρηστίδης υπεύθυνος τήρησης πρωτοκόλλου του.

Ενώπιον της προανακριτικής θα βρεθούν επίσης ο πρώην πρέσβης Ηλίας Κλής (καταθέτει το απόγευμα), ενώ θα καταθέσουν οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου: Χρύσα Χατζή, Σοφία Ρίτσου, Γιώργος Αγγελόπουλος (υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής στον οποίο ανέθεσε ο πρώην υπουργός την επεξεργασία του CD προκειμένου να βρει τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά) και ο Νίκος Χρηστίδης υπεύθυνος τήρησης πρωτοκόλλου του υπουργείου.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, έριξε… βόμβα στην προανακριτική όταν φέρεται να δήλωσε πως σε ένα usb o οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τροποποιήσει ημερομηνίες και άλλα στοιχεία απλά και μόνο τρέχοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και πως κανένα εγκληματικό εργαστήριο ανά τον κόσμο έτσι δεν θα ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις.

Αντίθετα, όπως φέρεται να είπε, το μόνο στο οποίο δεν μπορούν να σβηστούν ίχνη είναι το cd. Εδώ μάλιστα άφησε κατά κάποιο τρόπο αιχμές για τους κυρίους Διώτη και Παπακωνσταντίνου, αφού φέρεται να είπε ότι η αλλοίωση του usb δείχνει αυτονόητη οργανωμένη διάθεση για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Βόμβα” Σφακιανάκη: Αντέγραψαν το cd σε usb για να το αλλοιώσουν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε