Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

«Greece and shit… Ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος»

Απόρρητα e-mail της εταιρίας Stratfor αποκαλύπτουν πως αντιμετωπίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Τα απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτει η Wikileaks, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα. Αυτή τη φορά αφορούν τα όσα έγιναν, γράφτηκαν, λέχθηκαν μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Η πτώση του είναι θέμα ημερών» έγραφαν οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρίας, που φέρεται να είναι θυγατρική της CIA. Οι Αμερικανοί δεν έκρυβαν τις εκτιμήσεις πως ο τότε πρωθυπουργός είχε υπογράψει το πολιτικό του τέλος, θεωρώντας πως δε θα άντεχε στην πίεση και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Δεν μπορώ να βρω εξήγηση. Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών», έγραψε ένας αναλυτής.

Όταν δε ξεκαθαρίστηκε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δε θα ήταν η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, άρχισε το… πανηγύρι και η ειρωνεία. «Ελλάδα και βλακείες» έγραψε ένας από τους αναλυτές, ενώ παρακολουθούνταν λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στη Βουλή και οι κινήσεις Παπανδρέου-Βενιζέλου.

Προφητικό αποδείχθηκε το μήνυμα του ιδρυτή της Stratfor, Τζορτζ Φριντμαν, προς έναν από τους αναλυτές της εταιρίας του. «Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Το θέμα είναι αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει αν συνθηκολογήσει με την Ε.Ε. για το δημοψήφισμα. Όταν το κόστος την πλήξει στο εσωτερικό και δεν υπάρξουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, η κοινωνία θα μπορούσε να καταστρέψει την πολιτική ελίτ και να κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη.

Ο Παπανδρέου ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να κάνει την κοινή γνώμη να τα χωνέψει χωρίς αναστολή της βοήθειας από την Ε.Ε. Είναι σε τρομερό σημείο και δεν βλέπω έξοδο γι’ αυτόν. Θα συντριβεί ερήμην του ή από μια οργισμένη κοινωνία σε λίγες εβδομάδες».

Με την άποψη αυτή συμφωνούσε κι άλλος ένας αναλυτής της εταιρίας. «Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι, αλλά δεν θέλουν το φάρμακο και κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα το αρνηθεί. Ο Παπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε