Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η αλήθεια για το κόστος του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κούβα!

Η αλήθεια για το κόστος του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κούβα!

Πολλές είναι οι εκδοχές για το πόσο κόστισε το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κούβα. Σίγουρα πάντως με όσα γράφονται και αναφέρουν ειδικοί 22.900 ευρώ, όπως δήλωναν χθες κυβερνητικές πηγές, δεν στοίχισε.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, το κόστος πτήσης ανά ώρα όλων των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας έχει επισήμως κοστολογηθεί από ειδικούς και έχει δημοσιευθεί μάλιστα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεύτερον, σύμφωνα με αρ. Φύλλου 2808 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, της 5ης Νοεμβρίου, το κόστος ανά ώρα πτήσης του Gulfstream έχει υπολογιστεί σε 5.537,09 ευρώ (όπως φαίνεται και στο έγγραφο νούμερο 11).

Αν κάνει κάποιος έναν μικρό υπολογισμό, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ η πτήση από Αθήνα σε Αβάνα διαρκεί 15 ώρες. Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο έκανε και μια στάση σε μια νατοϊκή βάση στην Ισπανία για ανεφοδιασμό. Αν πολλαπλασιάσει κανείς το κόστος πτήσης ανά ώρα με τις ώρες πτήσης, σίγουρα δεν βγαίνει το νούμερο 16.700 ευρώ που δίνει το Μαξίμου, εκτός εάν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος έκαναν έκπτωση στην τιμή καυσίμου.

Η τιμή που αναφέρεται στο ΦΕΚ περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και τα φύλλα πορείας του πληρώματος, τα landing fees κ.τ.λ.

Και άλλη μια εκδοχή

Το vimaonline.gr ρώτησε τον έμπειρο πιλότο vip αεροσκαφών και δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο πόσο μπορεί να κοστίσει ένα τέτοιο ταξίδι.

Συγκεκριμένα:

– Η διάρκεια πτήσης Αθήνα-Κούβα με ένα Gυlfstream 5 είναι περίπου 11-12 ώρες και περίπου 8-9 ώρες η επιστροφή (22 ώρες σύνολο ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες). Η αυτονομία ενός Gυlfstream 5 είναι περίπου 14 ώρες. Για λόγους όμως ασφαλείας οι πιλότοι σε υπερ-Ατλαντικά ταξίδια, επιλέγουν μία στάση για ανεφοδιασμό, συνήθως στο αεροδρόμιο του νησιού Σάντα Μαρία το οποίο βρίσκεται στην μέση περίπου του Ατλαντικού.

– Ένα Gulfstream 5 καταναλώνει περίπου 900 κιλά καύσιμο την ώρα με πλήρες φόρτο (πλήρωμα, επιβάτες, αποσκευές), ενώ καθώς μειώνεται το βάρος του από την μείωση των καυσίμων, άρα και του βάρους του, κατεβαίνει στα 700 κιλά περίπου την ώρα. Με την τιμή του τόνου στα 1.150 δολάρια μας κάνει ένα συνολικό κόστος μόνο για τα καύσιμα περίπου στα 18.500 ευρώ, για 22 ώρες πτήσης.

– Το κόστος συντήρησης του αεροσκάφους κυμαίνεται στα 500 δολάρια την ώρα. (22ώρες πτήσης Χ 500= 11.000 δολ.)

– Στα 6 – 7.000 δολάρια κυμαίνονται τα κόστη υπερ-πτήσεων και τα τέλη προσγείωσης και απογείωσης για το σύνολο του ταξιδιού.

– Το κόστος του πληρώματος, 2 πιλότοι + 1 λόγω υπερ-Ατλαντικής πτήσης και 2 άτομα πλήρωμα καμπίνας είναι 2.000 δολάρια την ημέρα το οποίο συμπεριλαμβάνει τις αμοιβές και τα έξοδα διαμονής και διατροφή τους. (2.000 δολ. Χ 5 ημέρες = 10.000 δολ).

– Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος γευμάτων και της τροφοδοσίας ενός vip αεροσκάφους, κατά την διάρκεια του συνόλου της πτήσης για 15 άτομα (5 άτομα πλήρωμα + 10 επιβάτες) το οποίο ανέρχεται περίπου στα 5-6.000 δολάρια.

Το συνολικό κόστος εάν αθροίσουμε τα ανωτέρω ποσά ανέρχεται στα 52.500 περίπου δολάρια, χωρίς βέβαια να υπολογιστούν τα έξοδα διαμονής στην Κούβα του Α. Τσίπρα και της συνοδείας του. Βγάλτε αν μπορείτε τα συμπεράσματά σας….

πηγη: ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε