weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η ανικανότητα της κυβέρνησης «κρατάει» το χαράτσι και το 2013 αλλά «ηπιότερο» – Ο Στουρνάρας υπόσχεται ελαφρύνσεις στα ακίνητα από το 2014

Η ανικανότητα της κυβέρνησης «κρατάει» το χαράτσι και το 2013 αλλά «ηπιότερο» – Ο Στουρνάρας υπόσχεται ελαφρύνσεις στα ακίνητα από το 2014 | Newsit.gr

Οι αλλαγές και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να ισχύσουν από το 2014, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής”.

«Για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό το ειδικό τέλος να παραμείνει ως έχει, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ως το τέλος του 2013 και ο ενιαίος φόρος και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τις αλλαγές να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014», λέει ο κ. Στουρνάρας. 

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εξηγεί πως «έτσι θα έχουμε και το χρόνο προετοιμασίας του μηχανισμού είσπραξης των φόρων (περιουσιολόγιο κ.λπ.), αλλά και τα έσοδα από το τέλος, που είναι σημαντικά, θα εισπράξει κανονικά το κράτος εφέτος, που είναι η πιο κρίσιμη χρονιά του προγράμματος».

Οι νέες δηλώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες και όλα σηματοδοτούν πως το χαράτσι τελικά θα το πληρώσουμε και το 2013, όσο κι αν προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δήλωνε πως το χαράτσι μετά το 2012 θα καταργηθεί.

Βέβαια, για να «χρυσώσουν» την άτακτη υποχώρηση στις ορέξεις της τρόικας για παραμονή αυτού του φόρου, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως φέτος η επιβάρυνση των κατόχων ακίνητης περιουσίας θα είναι μικρότερη από πέρυσι, αλλά ανέφερε πως «τώρα ψάχνουμε το πώς θα πληρώσουν φέτος οι πολίτες».

Με λίγα λόγια το χαράτσι θα ζει και θα βασιλεύει και το 2013 παρά το γεγονός πως οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν ήδη το χαράτσι του 2012 και ενώ απομένει άλλη μία δόση που είναι προγραμματισμένη να φτάσει στα νοικοκυριά από τον άλλον μήνα.

Έτσι οι πολίτες για πολλοστή φορά θα κληθούν να πληρώσουν την ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών να εντοπίσει έσοδα για το κράτος και να τα εισπράξει και έτσι προτιμούν τον πλέον καλό μηχανισμό είσπραξης ζεστού χρήματος, τη ΔΕΗ για να βγάλει τα σπασμένα!

Την ίδια ώρα το χαράτσι απειλεί να τινάξει στον αέρα την τριτοκομματική κυβέρνηση μιας και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχθούν επέκταση του χαρατσίου και το 2013.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη Real News που θα δημοσιευτεί το Σάββατο αναφέρει πως οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν είναι δυνατό να ληφθούν νέα μέτρα. Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως το κόμμα του αντιμετωπίζει κάθε διαπραγμάτευση ως εθνικό καθήκον και γι’ αυτό έγινε συνάντηση με την τρόικα, ώστε να καταστεί σαφής η θέση ότι δεν μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το συνολικό πλαίσιο και μετά σε αυτό να ενταχθούν τα επιμέρους.

Στην αναφορά για νέα μέτρα παρενέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής με συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, λέγοντας πως «σας διαβεβαιώ ότι δεν θα περάσουν νέα μέτρα» και «πλέον ό,τι μέτρο χρειαστεί να ψηφιστεί θα προκύπτει από τις αδυναμίες της κυβέρνησης». Ο επικεφαλής της ΡΙΚΣΣΥ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός δεν είναι φυγόπονος, αλλά δεν έχει σχέδιο και επιπλέον, όταν έχεις μια κυβέρνηση τέσσερις μήνες υπό ανασχηματισμό, δεν δουλεύει κανένας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντώνης Σαμαράς: «Μικρότερο το φετινό χαράτσι – Θα επιβαρυνθούν λιγότερο οι κάτοχοι ακινήτων – Ψάχνουμε το πως»

Στουρνάρας: Το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ να παραμείνει και το 2013

Εισήγηση στον Άρειο Πάγο: Νόμιμο το χαράτσι στα ακίνητα

ΔΕΗ: Επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα – 700.000 αιτήσεις για διακανονισμούς το 2012!

Ενότητες
#TAGS MM