Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η απραγία της κυβέρνησης προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες – Ανακοίνωσαν ότι θα ανακοινώσουν νέα μέτρα τη Δευτέρα

– Διαβάστε ποια επιπλέον μέτρα – σοκ ζητά η τροίκα
– Τη Δευτέρα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας
– Ο Βενιζέλος έριξε την ευθύνη για την κατάσταση στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ
– Μεγάλη ανησυχία στους ευρωπαίους για την αντίδραση των αγορών από τη Δευτέρα

Σε νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει μετά την τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξειδικευτούν τα μέτρα περικοπής δαπάνης που αποφασίστηκαν να ληφθούν μετά την σύσκεψη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτό σημαίνει ότι η αδυναμία της κυβέρνησης ολόκληρο το καλοκαίρι να προωθήσει έστω και μία από τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που η ίδια είχε υποσχεθεί στην τρόικα, έχει φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον η κυβέρνηση πρέπει να “τρέξει” προκειμένου να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στην δύσκολη κατάσταση και φυσικά να εκπληρώσει στο έπακρον τις δεσμεύσεις της.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και για αυτό το έργο του κ. Βενιζέλου να πείσει την τρόικα στη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα είναι ακόμα δυσκολότερο. Ωστόσο, για όλη αυτή την κατάσταση καθυστερήσεων, ο κ. Βενιζέλος δεν προχώρησε σε καμία δήλωση αυτοκριτικής, αλλά αντίθετα έριξε την κυβέρνηση σε αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, και ενώ σε όλος ο κόσμος περίμενε την ανακοίνωση νέων μέτρων, στην ουσία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα κάνει ανακοινώσεις για νέα μέτρα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες που κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν τη Δευτέρα, ενώ και η Ευρώπη έχει παρόμοια ανησυχία τη Δευτέρα, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν πως θα αντιδράσουν οι αγορές.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει με κάθε λεπτομέρεια τις δεσμεύσεις της και επεσήμανε ότι η χώρα ως έθνος πρέπει να πείσει. Παράλληλα αναφέρθηκε στη φημολογία των ημερών, λέγοντας ότι ο καθένας που λέει οτιδήποτε πρέπει να έχει συνείδηση ότι αυτά που λέει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα κατά της χώρας.

Όπως υπογράμμισε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παρθούν τρεις καθοριστικές αποφάσεις:

– Διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα προοδευτική και παραγωγική
– Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί μέσω του Μεσοπρόθεσμου
– Να υπάρξουν για πρώτη φορά πρωτογενή πλεονάσματα

Επίθεση στον Σαμαρά

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ένοιωσε “οδυνηρή έκπληξη” με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, όταν, όπως πρόσθεσε, είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση.
 
“Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη”, είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: “Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει”.

 Με την τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με των επικεφαλής της τρόικας ξεκινά ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για την έκτη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Το κλίμα δυσπιστίας σχετικά με την απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 του ειδικού τέλους των ακινήτων που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία (και τροφοδοτείται και από τις αντιδράσεις στο εγχώριο μέτωπο), σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, διαμορφώνουν κλίμα αγωνίας για το επόμενο 20ήμερο, στο οποίο θα κριθεί η καταβολή της έκτης δόσης.

Αν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την καταβολή της δόσης, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι σκληρές, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη και νέων μέτρων αν διαπιστωθεί ότι το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι επαρκές για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Ενδεικτική του κλίματος και των προϋποθέσεων που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι επιστολή (email) του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν άμεσα. Πρόκειται για 15 μέτρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης όπως και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.

Αναλυτικά τα 15 μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του γενικού γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα ακόλουθα:

1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

3. Έκδοση υπουργιών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

‘Εντονες αντιδράσεις των κομμάτων για τις ανακοινώσεις Βενιζέλου

Πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα άμεσα! – Ζητούν να λυθούν συμβάσεις από την Δευτέρα

Υπάρχει όντως τόσο δραματική εξέλιξη που να δικαιολογεί την κίνηση Παπανδρέου;

Δραματικές εξελίξεις στην οικονομία! – Ακυρώθηκε το ταξίδι Παπανδρέου στις ΗΠΑ – Επιστρέφει εσπευσμένα από το Λονδίνο στην Αθήνα!

Βενιζέλος: “Aνεύθυνα και γελοία τα σχόλια για επικείμενη παύση πληρωμών ή για χρεοκοπία”

Κομισιόν: Ποιος σας είπε οτι επιστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα;

Βενιζέλος: “Νέα μέτρα αν δεν πειστεί η τρόικα” – Επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στο χαράτσι!

Θα μας “ψήσουν” ως την τελευταία στιγμή – 16 Οκτωβρίου θα εγκρίνουν την 6η δόση – Αν μας πουν “όχι” πάμε σε στάση πληρωμών!

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Σαμαρά: “Ζούμε κρίσιμες ώρες”

Δραματοποίηση εκ του μη όντος. Πολιτικάντικοι χειρισμοί Παπανδρέου

Ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία για το χρέος της Ευρωζώνης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε