Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Η διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία

ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ METRON ANALYSIS
ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ METRON ANALYSIS

Η μετεκλογική  συγκυρία βρίσκει τη ΝΔ σε μία από  τις κρισιμότερες στιγμές της  διαδρομής της και

…αυτό γιατί  η εκλογική ήττα της δεν ήταν απλώς  το αποτέλεσμα  που υφίσταται  ένα κόμμα λόγω της Κυβερνητικής φθοράς αλλά κάτι πολύ περισσότερο: πήρε τις διαστάσεις της πολιτικής αποδοκιμασίας.

Η επόμενη  ημέρα αναδεικνύει για τη Νέα  Δημοκρατία τρία μείζονα προβλήματα.Το πρόβλημα της ηγεσίας, το πρόβλημα της φυσιογνωμίας και το πρόβλημα της ανάκτησης της κοινωνικής εμπιστοσύνης.

Μέχρι τώρα έχει τεθεί το ενάμισυ πρόβλημα από τα τρία. Δηλαδή αυτό της ηγεσίας και ολίγον της φυσιογνωμίας. Καθόλου το θέμα της ανάκτησης της κοινωνικής εμπιστοσύνης.

Μέσα  σε αυτές τις συνθήκες, το να αντικαταστήσει η ΝΔ με επιτυχία τον απερχόμενο ηγέτης της είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και γι αυτό είναι και εξαιρετικά ρευστή και απρόβλεπτη.

Επομένως  τα στοιχεία της έρευνας της Metron Analysis αποτυπώνουν περισσότερο μία κοινωνική διάθεση και μία προτίμηση για τη διαδοχή παρά μία πρόβλεψη και σε καμία περίπτωση εκτίμηση του αποτελέσματος.

Ο κ. Σαμαράς, ξεκινώντας από αρκετά χαμηλά, δείχνει  σε μία συγκυρία που εισπράττει και  την υποστήριξη του κ. Αβραμόπουλου, να έχει πάρει πλέον το προβάδισμα στην κούρσα αυτή. Ενα προβάδισμα που  όμως δεν είναι καταλυτικό, ιδίως μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Η κα Μπακογιάννη, αν και ξεκίνησε ως φαβορί στη κούρσα της διαδοχής έχει να αντιμετωπίσει  αφενός τη συμμαχία των βασικών ανθυποψηφίων της, αφετέρου τα κοινωνικά στερεότυπα (οικογένεια, γυναίκα).

Ωστόσο  και παρά τις νωπές εντυπώσεις της συμφωνίας Σαμαρά-Αβραμόπουλου, καταφέρνει να είναι μέσα «στη κούρσα».  

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για  την έκβαση της διαδοχής.

‘Ενα είναι  το σίγουρο. Οτι κανείς από τους υποψήφιους δεν θα καταφέρει να κερδίσει στην κάλπη, αν πρώτα δεν κερδίσει στη μάχη των ιδεών και στη μάχη της αντιλαμβανόμενης προοπτικής της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη μέρα. 

ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ METRON ANALYSIS

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε