Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

”Αυτή η απειλή μας ενώνει” τόνισε στην ομιλία του ο Γ.Παπανδρέου που στάθηκε στην παρουσία του – φίλου όπως είπε – Ταγίπ Ερντογάν…

”Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Τ. Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών. Η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής” τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

Η συνεργασία μας, συνέχισε, γίνεται ακόμη πιό επιτακτική γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων,διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης.

Αργότερα, μέσα στη μέρα, θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός “δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές αλλά και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει”.

“Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: ”Γι’ αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμισυ μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή”.

Υπάρχει σκεπτικισμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Γ.Παπανδρέου, γι’ αυτό πρέπει να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι το δυσκολότερο αλλά είναι και η πρόκληση γιατί ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος και ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μοναδικός για να πετύχουμε.

”Γι αυτό είμαστε εδώ. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο”, επεσήμανε για να προσθέσει ότι δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να βγούμε πιό δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε