Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ειρηνευτική διαδικασία στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Νετανιάχου

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν Γιώργος Παπανδρέου και Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών το γεγονός πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε τις κοινές δηλώσεις αστειευόμενος. «Ακόμα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι, ή όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, κοινά που ξεκινούν από αρχές και αξίες, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες, που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα».

Ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία συζήτησαν δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα, για πρώτη φορά, είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της Οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας.

Ολοκληρώνοντας ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να τού μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας πως το Ισραήλ, όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει. «Και οι δυο πλευρές γνωρίζουμε και επιθυμούμε να συμβιβαστούμε».

Απαντώντας ο έλληνας πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση. Εξήρε, δε, τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.
Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Γεωργίας, Εμπορίου και Τεχνολογίας.

Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.

Κλείνοντας, έδωσε έμμεση απάντηση στα δημοσιεύματα του ισραηλινού, αλλά και ξένου Τύπου, για τη χρονική στιγμή, που επελέγη για την επίσκεψη αυτή. «Γιατί σήμερα; Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων», είπε.

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τον ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος απεδέχθη, δεσμευόμενος για το προσεχές μέλλον.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε