Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

“Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης”, είπαν σε Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί

Την πολιτική δέσμευση που επεδίωκε, με σκληρά ανταλλάγματα, φαίνεται ότι πήρε ο πρωθυπουργός από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο στην τηλεδιάσκεψη, διάρκειας 25-30 λεπτών που είχαν το βράδυ της Τετάρτης. Τι λέει το κοινό ανακοινωθέων Μέρκελ-Σαρκοζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν καλό, τόσο που κυβερνητικοί κύκλοι δεν δίστασαν να εκτιμήσουν οτι μετά την τηλεδιάσκεψη περιμένουν από την τρόϊκα να δώσει την έγκρισή της για να εκταμιευθεί η 6η δόση.

Όπως ανακοινώθηκε, “Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού και των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας”.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τονίζεται οτι “Απέναντι στην μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών (για έξοδο της ελλάδας από το ευρώ) τονίστηκε οτι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης.”

Ο κ.Παπανδρέου είπε οτι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεωσεις της έναντι των εταίρων της διασφαλίζοντας την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης.

Τονίζεται επίσης οτι οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στην δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και καταληγει: “Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία και θα ανακόψει την διόγκωση του δημόσιου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.”

Τελικά, δίπλα στον πρωθυπουργό ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση και υπουργός Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι σύμβουλοί του κ.κ. Ζαννιάς και Παρασκευόπουλος.

Τους έπεισε

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν “πεπεισμένοι” ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τους εξέφρασε “την απόλυτη αποφασιστικότητα” της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση λίγη ώρα μετά. 

Έστω και με διαφορά ώρας, Παρίσι και Βερολίνο, ανακοίνωσαν ακριβώς τα ίδια μετά την τηλεδιάσκεψη της Μέρκελ και του Σαρκοζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος υπογράμμισαν ότι είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ να εφαρμοστούν απόλυτα οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις 21 Ιουλίου από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Εξέφρασαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία της αυστηρής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που υποστηρίζεται από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η οποία είναι προϋπόθεση για την καταβολή των μελλοντικών δόσεων του προγράμματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εφαρμοστεί το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος είναι πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης. Η εφαρμογή των δεσμεύσεων του προγράμματος είναι απαραίτητη ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στο δρόμο της διαρκούς και ισορροπημένης ανάπτυξης. Η επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας θα ενισχύσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΝΤ: Στη σωστή κατεύθυνση τα πρόσθετα μέτρα της Ελλάδας

Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου – Μέρκελ – Σαρκοζί – Τι θα τους πει

ΔΝΤ: “Η τρόϊκα επιστρέφει γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις”

Σαρώνουν το Δημόσιο – Εφεδρεία τον Οκτώβριο και στους Δήμους

Eξωφρενικό: 19μελες Δ.Σ σε Οργανισμό του Δημοσίου με μόλις 3 εργαζόμενους!

Τι θα συμβεί αν μας αποβάλλουν από το ευρώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε