Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η γονική παροχή έφερε εσωκομματικούς μπελάδες

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Απέναντι στην κυβέρνηση στάθηκε όχι μόνο ο γραμματέας της Κ.Ο.του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αλλά και η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν σήκωσε το γάντι.

Με αφορμή την συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία για την φορολόγηση των γονικών παροχών και δωρεών ο κ. Παπουτσής είπε χαρακτηριστικά: “Η βούληση της Κυβέρνησης είναι στο μέλλον να μην κατατεθεί ξανά τροπολογία σε νομοσχέδιο που δεν έχει σχετικό περιεχόμενο κι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί κάτι ανάλογο άλλη φορά”.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν φάνηκε διατεθειμμένος να σηκώσει το γάντι, λέγοντας πως ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να λέει τη γνώμη του, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πειθαρχημένη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναγκάστηκε να παρέμβει για όσα έγιναν στην Βουλή λέγοντας οτι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν οι λεγόμενες “νυχτερινές” τροπολογίες, “όπως γινόταν κατά κόρον”.
 Ο κ. Πεταλωτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “στη συγκεκριμένη περίπτωση η τροπολογία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, πριν τη συζήτηση στη Βουλή, άρα κανείς βουλευτής δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να εκφράσει την άποψη του επί της τροπολογίας να γίνει επεξεργασία στην επιτροπή, να διασαφηνιστεί, έτσι ώστε στην ολομέλεια της Βουλής να πάει ένα συγκεκριμένο επεξεργασμένο νομοθέτημα”. Εξήγησε δε ότι υπήρξε μια έκτακτη, συγκεκριμένη ανάγκη σε αυτή την περίπτωση.

Την ενόχλησή του για την τροπολογία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Δριβελέγκας.

Όμως και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, που εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση στην Επιτροπή, παραδέχτηκε πως αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης είναι ουσιαστικά σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και τόνισε πως οφείλεται στον επείγοντα χαρακτήρα της τροπολογίας. Τόνισε πως «κυβέρνηση και Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχουν ενιαία θέση στο θέμα και καλυπτόμαστε από τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή».

Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε “αρρυθμίες” στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι κάθε κυβέρνηση, εφόσον συγκρούεται με προβλήματα και αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να υπάρξουν πράγματι εσφαλμένες επιλογές που ανακαλούνται ή τροποποιούνται.

Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη φορολόγηση των γονικών παροχών και δωρεών, η οποία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, και συγκεκριμένα σε αυτό για την προστασία των καμένων δασών της Αττικής, ζήτησαν σε έντονο ύφος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κι ενώ σήμερα αναμενόταν να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και να δώσει διευκρινήσεις για την αύξηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές, νωρίς το πρωί ειδοποίησε τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου του ότι θα υπάρξει ξεχωριστή συνεδρίαση της Επιτροπής για την τροπολογία, η οποία τελικά ορίστηκε την Πέμπτη.

Αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε