Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η κοινωνία είναι απ’έξω

Πληθωρικό το σχήμα λόγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου πως μέσα στην αίθουσα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκεται ολόκληρη η κοινωνία.

Πολύ φιλόδοξο για να ‘ναι αληθινό , πολύ αδύναμη η εκπροσώπηση για να ‘ναι εφικτό.

Σίγουρα μέσα στην αίθουσα διαπραγματεύσεων χωρεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα που καίγεται για το κούρεμα και την επανακεφαλαιοποίηση με δημόσιο χρήμα αλλά χωρίς κρατικοποίηση και δημόσιο έλεγχο. Σίγουρα βρίσκεται η άρχουσα οικονομική τάξη σε όλες τις εκδοχές .

Φαίνεται πως το παραπάνω ζήτημα θα αποτελέσει τον ύφαλο στον οποίο θα προσκρούσει και θα δοκιμαστεί η συνοχή της έκτακτης κυβέρνησης τις προσεχείς μέρες ,καθώς υπουργοί ομαδικά ή ατομικά ετοιμάζουν μπαιράκια αντίστασης και απειλής καταψήφισης τέτοιου ενδεχομένου , τινάζοντας στον αέρα το περίφημο PSI.

Ξεχάστε το αυτό δεν περνάει, φαίνεται πως διεμήνυσαν υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και οι προσεχείς μέρες θα δείξουν ποιοι πραγματικά βρίσκονται μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων . Δεν μοιάζει πάντως να είναι οι χειμαζόμενες κοινωνικές τάξεις που στήνονται στον τοίχο της ιστορίας εν ονόματι του νέου δανείου .

Η κοινωνία είναι έξω . Στα περβάζια των ταμείων ανεργίας ,στο δριμύ κρύο της καρδιάς του χειμώνα , στο απενεργοποιημένο καλοριφέρ . Στα φθηνά καφενεία με αναμμένα τσιγάρα ,στις οθόνες του τζόγου των μαγαζιών του ΟΠΑΠ , στη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της εγχώριας μπάλας .Στα νοσοκομεία που λειτουργούν σε συνθήκες εκστρατείας, στα αποδεκατισμένα δημόσια σχολεία, στις εγκατελειμμένες δημόσιες υποδομές .

Η κοινωνία είναι έξω , το ΔΝΤ είναι μέσα και μετά την αναγκαία περίοδο γνωριμίας δείχνει τι σημαίνει παρουσία του. Η εξουσία προσπαθεί να δείξει πως είναι εδώ γεμίζοντας τα ανακριτικά γραφεία με οφειλέτες και τα δικηγορικά γραφεία με υποθέσεις . Μπουκώνοντας την επικαιρότητα με ενίοτε εντυπωσιακές αποκαλύψεις διαφθοράς για κάθε χρήση . Μα η εξουσία είναι στους πιστωτές που αλλάζουν το χάρτη της νεοελληνικής ανθρωπογεωγραφίας . Και είθε να μην διερωτηθούμε σύντομα , πως μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων χώρεσαν τόσοι πολλοί κοινωνικοί θάνατοι ;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε