Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

«Η Λαγκάρντ βοηθάει τον Τσίπρα»

«Η Λαγκάρντ βοηθάει τον Τσίπρα»

Άλλοι μιλούν για μπλόφα. Άλλοι για πολιτική γκάφα της Κριστίν Λαγκάντ. Άλλοι την καλούν να το… βουλώσει. Οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ για τους Έλληνες προκαλούν ακόμη τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

«Η Λαγκάρντ βοηθά την ελληνική Αριστερά», είναι ο τίτλος σχολίου στην γερμανική Süddeutsche Zeitung. Γράφει ο άρθρο: «Όταν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης ρωτήθηκε τι θα ευχόταν, απάντησε: ‘Να κρατήσουν τώρα για ένα μήνα Μέρκελ και Βεστερβέλε το στόμα τους κλειστό’.

Ο Μάρκαρης είναι υπέρ της λιτότητας και της κοινής λογικής, συχνά δε απελπίζεται με τους συμπατριώτες του, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν οι Ευρωπαίοι έρχονται με το ραβδί στους Έλληνες, τότε αυτοί κάνουν το αντίθετο. Ας σιωπούσε λοιπόν απλά η Κριστίν Λαγκάρντ. Μπορεί κανείς να καταλάβει την αγανάκτησή της. Την αγανάκτηση για τις παλιές ελληνικές αδυναμίες, την αποφυγή ανάληψης ευθυνών, την άρνηση της πραγματικότητας, τη διαρκή προβολή απαιτήσεων που συμβάλλουν τώρα στην άνοδο του νεαρού πολιτικού αστέρα Αλέξη Τσίπρα.

Παρόλα αυτό ήταν διπλό λάθος εκ μέρους της να πει ότι δε νιώθει καμία συμπόνια για τους Έλληνες και να τους προσάψει ελλιπή φορολογική εντιμότητα. Και αυτό γιατί ακριβώς εκείνοι που υποφέρουν, οι εργάτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι οι μοναδικοί που πληρώνουν φόρους ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι της φοροδιαφυγής, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σήμερα σύμμαχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Πάνω από όλα όμως η επίθεση της Λαγκάρντ ήταν λάθος τακτικής. Έρχεται λίγο πριν τις νέες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται των διαμαρτυριών κατά των πακέτων λιτότητας –ενάντια στην πραγματικότητα- δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να χάρηκε πολύ με την εξαιρετική βοήθεια που του παρείχε η Λαγκάρντ. Εάν η λογική έχει ακόμη μια ευκαιρία, παράκληση προς το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον: βουλώστε το!».

«Φυσικά και υπάρχει οργή στους δρόμους της Αθήνας για τις περικοπές που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι» γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Εάν οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τους υπεύθυνους της κρίσης με την ίδια οργή που αντέδρασε η πολιτική ελίτ της χώρας στα σαφή λόγια της Λαγκάρντ, τότε θα έβαζαν τέλος στο κακό παιγνίδι της συλλογικής φοροδιαφυγής εκ μέρους της ελληνικής οικονομικής ελίτ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόλμησε να ξεστομίσει αυτό που γνωρίζουν όλοι στην Αθήνα, αλλά και κάθε μεσίτης σε Ζυρίχη και Λονδίνο. Σαν να είναι αυτονόητο και σε ασυγχώρητο βαθμό, η οικονομική ελίτ της Ελλάδας δεν πληρώνει φόρους και διαφεύγει με δις στο εξωτερικό – χωρίς να τους εμποδίζει καμία κυβέρνηση. Φυσικά και υπάρχει οργή στους δρόμους της Αθήνας για τις περικοπές που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι.

Την ίδια ώρα όμως εντείνεται και η οργή των φορολογούμενων στις χώρες των πιστωτών της Ελλάδας, όταν η Ελλάδα λειτουργεί απλώς ως ενδιάμεσος σταθμός των χρημάτων που δίνονται που στη συνέχεια σώζουν επενδύσεις ή εκτινάσσουν τις τιμές των ακινήτων σε άλλες χώρες.

Προσπαθούν οι πιστωτές πριν από τις εκλογές να οικοδομήσουν με αιχμηρές εκφράσεις ένα απειλητικό σκηνικό για να αποτρέψουν την ακραία ψήφο; Τότε θα ήταν ειρωνεία της ιστορίας εάν οι πιστωτές βοηθούσαν τα δυο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας να συνεχίσουν το κακό παιγνίδι».

«Ο Τσίπρας πρέπει να χάρηκε πολύ με την εξαιρετική βοήθεια που του παρείχε η Λαγκάρντ» εκτιμά η αυστριακή Der Standard! «Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι επαγγελματίας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν επί χρόνια υπουργός στη Γαλλία. Γνωρίζει πώς λειτουργεί η πολιτική και οι προεκλογικοί αγώνες. Μπορεί να υποθέσει λοιπόν κανείς ότι δεν προέβη τυχαία στις δηλώσεις αυτές τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Είναι η τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια των πιστωτών να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. (…) Το κόστος μιας άνευ όρων παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπολογιστεί πιο εύκολα από εκείνο που θα προέκυπτε μετά από μια χαοτική έξοδο. Ας ελπίσουν μόνον οι πιστωτές, ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα αντιληφθούν τη μπλόφα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοίτα ποιος μιλάει! – Ούτε ευρώ δε δίνει για φόρους η Κριστίν Λαγκάρντ – 380.959€ το χρόνο ο μισθός της

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε