Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η “μάχη” στις Βρυξέλλες για τα 14 δισ.

Η “μάχη” στις Βρυξέλλες για τα 14 δισ.

Δεδομένη θεωρείται η απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη χώρα μας, με στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να είναι τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει πως λόγω του τρόπου που υπολογίζεται η κατανομή της χρηματοδότησης της Ε.Ε., η Ελλάδα πρόκειται να χάσει περίπου το 30% της χρηματοδότησής της σε σχέση με την προηγούμενη επταετία.
Σύμφωνα με τα σχέδιο που υπάρχει για τη χώρα μας απώλειες θα υπάρξουν για τη γεωργία, αντί των 18,7 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013 προϋπολογίζονται 16,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020, ενώ μεγάλες μειώσεις θα υπάρξουν και από τα ταμεία συνοχής.

Την προηγούμενη επταετία η Ελλάδα είχε λάβει πάνω από 20 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό με την πρόταση Ρομπάι περιορίζεται στα 11 με 12 δισ. ευρώ. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να φθάσουν τα 14 δισ. ευρώ περίπου, ώστε τα επιπλέον χρήματα να δοθούν στην Αττική (εξαιρείται από την χρηματοδότηση) και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της “Wall Street Journal Online” που αναφέρει για την Ελλάδα ότι: “Ένα μικρό κράτος-μέλος της Ε.Ε. πάει καλά προετοιμασμένο να παλέψει”.

Όπως επισημαίνεται στη WSJ, κάθε ευρώ που επενδύεται στην Ελλάδα μέσω του ταμείου συνοχής ή άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων θα παράγει 1,45 έως 2 ευρώ οικονομικής παραγωγής, γεγονός που εξαρτάται και από το αν η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, όπως αναμένεται.

Αν η χώρα δεν ανακάμψει, όπως αναμένεται τα προσεχή έτη, η επίσημη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερο αντίκτυπο, επισημαίνει η έκθεση.

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να… διασταυρώσουν τα ξίφη τους,καθώς Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία δήλωσαν υπέρμαχοι της λιτότητας και δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για αύξηση των δαπανών, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπενθύμισαν ότι η εξοικονόμηση δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της ανάπτυξης (διαβάστε την είδηση εδώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς: “Κλειδί” για την ανάπτυξη τα διαρθρωτικά κονδύλια

Μεγάλο παζάρι για ένα τρις ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής

Σκληρή μάχη Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε