Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Η «μεγάλη Τρίτη» για την 6η δόση – Η επιστολή Σαμαρά «ξεμπλοκάρει» τα 8 δισ.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Θα αποδειχθεί τελικά επαρκής η υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά για να σταματήσουν τα παιχνίδια και να δοθεί στην Ελλάδα η 6η δόση του δανείου θα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Ή μήπως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μας επιφυλάσσουν κι άλλες εκπλήξεις;

Οι απαντήσεις θα δοθούν τις επόμενες ώρες και μέρες. Και οριστικά και αμετάκλητα, θα δοθούν την επόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσει αν τελικά πληρούνται –μετά την επιστολή Σαμαρά- όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευσης των 8 δισ.

Και όλα αυτά γίνονται ενώ τα ταμειακά αποθέματα τελειώνουν (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου υπάρχουν λεφτά), οι Έλληνες αγωνιούν για το αν θα τους δοθούν μισθοί και συντάξεις και για το αν θα μπορέσουν να πληρώσουν όλους εκείνους τους φόρους που έφεραν το μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο.

Η πολυαναμενόμενη επιστολή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, την οποία απαίτησαν ουσιαστικά τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο για να ανάψουν το πράσινο φως να δοθούν τα λεφτά, εστάλη το μεσημέρι της Τρίτης, με συγκεκριμένες αλλαγές, ύστερα από μαραθώνιες παρασκηνιακές συζητήσεις, γι’ αυτό και η πρώτη αντίδραση ήταν θετική.

«Εκλογές» και «φόροι» είναι οι λέξεις-κλειδιά που λείπουν από την επιστολή Σαμαρά (παρόμοια με εκείνη που έστειλε στο ΕΛΚ) και καθησυχάζουν τους δανειστές μας. Το Παρίσι, άλλωστε, δεν έκρυψε ότι προτιμά να μη γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, όπως έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Γερμανοί κυβερνητικοί παράγοντες είπαν ότι η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου είναι θετική, αλλά θα περιμένει την επίσημη θέση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τοποθετηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λέξεις που έλειπαν στην επιστολή Σαμαρά και φαίνεται πως ξεμπλοκάρουν την 6η δόση

Βερολίνο: «Να δούμε τι θα πει κι η Κομισιόν»

Πληροφορίες Newsit: Το σχέδιο Σαμαρά για να βγεί απ’ το αδιέξοδο – Μέρκελ: Μόνο με την υπογραφή σου η 6η δόση

“Θέλουν υπογραφή Σαμαρά, ως εγγύηση αγοράς όπλων”;

«Σαμαράς: Το πρόσωπο-κλειδί στο δράμα του χρέους»

“Υπογραφές ως την Τρίτη αλλιώς δεν έχει 6η δόση” – Τελεσίγραφο Γιούγκερ σε Σαμαρά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε