Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η ολική επαναφορά του Χρ.Πάχτα

Ο Χρήστος Πάχτας δίνει τη µάχη στον β’ γύρο για τον Δήµο Αριστοτέλη

«Δεν έχω αισθήµατα εκδίκησης. Απλώς διεκδικώ ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη δηµαρχία στη γενέτειρά µου στην ορεινή Χαλκιδική. Η αναβάπτιση θα έρθει τελικά από τον τόπο µου».

Μακριά από τα φώτα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ξεχασµένος από το κόµµα του, ο άλλοτε υφυ Οικονοµίας των κυβερνήσεων Σηµίτη Χρήστος Πάχτας δίνει τη δική του µάχη στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, περιοδεύοντας στην Αρναία και τα γύρω χωριά. Σχεδόν επτά χρόνια µετά την «υπόθεση του Πόρτο Καρράς», η οποία ξέσπασε παραµονές των εθνικώνεκλογών του 2004 και είχε ως αποτέλεσµα να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων του κόµµατος ο ίδιος και ακόµη εννέα συνυποψήφιοί του, εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή µέσω της Αυτοδιοίκησης. Την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε 42% στον ∆ήµο Αριστοτέλη, κερδίζοντας τον επίσηµο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ καιαφήνοντας εκτός δεύτερου γύρουτον σηµερινό δήµαρχο της Αρναίας.

«Ελεγα πως όταν γεράσωθα επιστρέψω στον τόπο όπου µεγάλωσα καιέκανα τα πρώτα βήµατα. Βέβαια, το κάνω λίγο νωρίτερα από ό,τι περίµενα», λέει στα «ΝΕΑ» ενώ σερβίρει τσάι, φλαµούρι και φλησκούνι που µάζεψε από το βουνό.

Το σπίτι τού άλλοτε ισχυρού πολιτικού και Χαλκιδικάρχη, όπως τον αποκαλούσαν, είναι ένα πετρόκτιστο διώροφο πίσω από την εκκλησία στο κέντρο της Αρναίας. Είναι το πατρικό της οικογένειας, στο οποίο ζει ο Χρήστος Πάχτας µε τηνοικογένεια της αδελφής του. Το κλειδί αφήνεται πάνω στην εξώπορτα και οι τοίχοι του σαλονιού είναι καλυµµένοι µε οικογενειακές φωτογραφίες, πολλές από τότε που η οικογένεια είχε µεταναστεύσει στο Βέλγιοόπου εκείνος σπούδασε χηµικός.

«Είναι πιο εύκολο να περιοδεύεις στα χωριά ζητώντας να εκλεγείς δήµαρχος, από ό,τι βουλευτής. Είναι και λιγότερο κουραστικός αυτός ο προεκλογικός αγώνας, καθώς χρειάζεται να επισκεφθώ 16 και όχι 77 χωριά, όπως όταν περιόδευα σε ολόκληρη τη Χαλκιδική», λέει.

Τα γεγονότα του 2004
Παρά την απόφασή του να χαράξει νέα πολιτική διαδροµή, δεν µπορεί να διαγράψει τα γεγονότα του 2004όταν βρέθηκε στη δίνητου κυκλώνα και εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση. «Τα πρώτα τρία χρόνια επέστρεψα στην Αρναία και έπρεπε να δώσω προσωπική µάχη. Γνώριζα ήδη από την ενασχόλησή µου µε την πολιτική στο Βέλγιο τι σηµαίνει κοµµατικός µηχανισµός και πως κριτής είναι ο λαός και όχι η κοµµατική εξουσία.Την περίοδο πουήµουν στο υπουργείο Οικονοµίας διαχειρίστηκα περισσότερα από50 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια,δηµόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Γι’ αυτό και δεν απέκτησα κανένα φίλο υπουργό», λέει χαµογελώντας. Ο Χρήστος Πάχταςξαναφέρνειστη µνήµη του την υπόθεση του 2004, τις τηλεοπτικές εκποµπές, τα δικαστήρια, το µέτρηµα φίλων και εχθρών και – όπως υποστηρίζει – την πολιτικήκαι ηθική δικαίωσή του. Είχεπροηγηθεί ο αποκλεισµός του δύοφορές απότα ψηφοδέλτια του κόµµατος, στις εθνικές εκλογές του 2007 και του 2009.

«Τον πρώτο καιρό αποτραβήχτηκα από όλα στην ορεινή Χαλκιδική και ζούσα από τη βουλευτική σύνταξη. Μετά το 2007 εργάστηκα ωςσύµβουλος διοίκησης στην εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας έως το περασµένο καλοκαίρι, οπότε αποφάσισα να λάβω µέρος στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήµαρχος στον ∆ήµο Αριστοτέλη µε τους 20.000
κατοίκους».

Παρότι έχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια και ο Χρήστος Πάχτας κάνει νέα αρχή, δηλώνει ότι αισθάνεται πικρία. «Τώρα δεν χρειάζοµαι κανένα χρίσµα, γιατί ο κόσµος µας περιµένει». Και στην ερώτηση αν γυρίζοντας τον χρόνο πίσω µετανιώνει για κάτι, δηλώνει: «Ισως ήταν λάθος που δεν έκανα τη δική µου οικογένεια. Ηµουν απασχοληµένος όλη µέρα µε τη δουλειά στο υπουργείο και δεν φρόντισα να κρατήσω ισορροπίες».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε