Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Ελλάδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Ελλάδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

– Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική μάχη
– Από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα
– Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορείτε να βάλετε
– Τα κλειδιά του εκλογικού νόμου και η αυτοδυναμία
– Συνεχής ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις από το πρωί στο Newsit

Η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κρίσιμη εκλογική μάχη στη ιστορία της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση έχει ξεκινήσει με το τοπίο να παραμένει θολό, μεγαλώνοντας έτσι την αβεβαιότητα αλλά και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, καθώς κρίνεται όχι μόνο η τύχη της χώρας αλλά και η πορεία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Σε λίγο θα κριθεί εάν οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ή εάν θα κάνουν διαφορετική επιλογή, η οποία κάθε άλλο όμως παρά αποδεικνύεται εύκολη, όπως φαίνεται από τις πρώτες διακριτικές αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τις αγορές.

Ηδη οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον μετά την προεξοφλημένη νίκη του σοσιαλιστή υποψηφίου Φ. Ολάντ στη Γαλλία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς και η δημοσκοπική αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας προκαλούν τεκτονικές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από τη Δευτέρα πάντως η αντίδραση των αγορών και των δανειστών δεν θα είναι τόσο «διακριτική» όσο είναι μέχρι σήμερα, και αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μεγάλο στοίχημα αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων το εάν οι «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις» θα μπορέσουν να επιτύχουν μια σημαντική σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών πλειοψηφία αλλά και μια ευρύτερη πλειοψηφία σε επίπεδο ποσοστών, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 50% των ψήφων.

Αυτός ο «συνδυασμός» θα αποδειχθεί αναγκαίος ώστε την επόμενη ημέρα να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την πολιτική νομιμοποίηση των επιλογών που θα γίνουν και για την εξασφάλιση της πολιτικής ισχύος ώστε να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που συνεπάγονται όμως νέες θυσίες τόσο σε μισθούς και παροχές όσο και σε θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΔΩ

Αυστηρή προσήλωση στο πνεύμα του Συντάγματος

Κρίσιμος και καθοριστικός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Η Προεδρία της Δημοκρατίας στέλνει πάντως σταθερά το ισχυρό μήνυμα ότι ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει προσηλωμένος στα καθήκοντα που του αναθέτει το Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπούλιας δεν πρόκειται να υπερβεί τις καθορισμένες από το Σύνταγμα αρμοδιότητές του στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και συνεπώς δεν πρόκειται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί εκ των προτέρων ότι το συγκεκριμένο προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα μπορεί βασίμως να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από τη Βουλή.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά -“κλειδιά”- του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2003 και, με ελάχιστες παραλλαγές, εφαρμόστηκε ήδη στις εκλογές του 2007 και του 2009.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τις 21:30 το βράδυ. Όμως το αμφίρροπο πολιτικό τοπίο που υπάρχει με την πληθώρα των κομμάτων ίσως δεν μας δώσει ξεκάθαρο αποτέλεσμα από τόσο νωρίς αλλά μετά τα μεσάνυχτα…

Μάθετε που ψηφίζετε

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο internet το υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε ενημέρωση και μέσω τηλεφωνικών γραμμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πόσους σταυρούς θα βάλουμε εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών που δίνει η κάθε εκλογική περιφέρεια. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιοι όχι.

Ολες οι λεπτομέρειες εδώ

Και για όσους από έσας θέλετε μια άλλη νότα στις εκλογές της 6ης Μαϊου διαβάστε τι προβλέπουν τα άστρα για τους πολιτικούς αρχηγούς μιας και την Κυριακή οι εκλογές θα γίνουν με την μεγαλύτερη Πανσέληνο αλλά και με βροχή…αστεριών.

Όσο για τον καιρό. Μην σας απασχολεί και πολύ αφού θα είναι ζεστός και σχεδόν καλοκαιρινός.

Αλλάγές όμως θα έχουμε και στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής μεταφοράς. Δείτε πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ λόγω εκλογών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μετεκλογικό σταυρόλεξο – Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας

Μάθε που ψηφίζεις με ένα τηλεφώνημα

Πώς θα “σταυρώσουμε” τους υποψηφίους στις εκλογές

Τα “κλειδιά” του εκλογικού νόμου και η αυτοδυναμία

Tι προβλέπουν τα άστρα για τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή των εκλογών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε