Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Ρηγίλλης απειλεί με διαγραφές βουλευτών!

EUROKINISSI
Υπό παρακολούθηση όσοι είναι πιθανόν να προσχωρήσουν στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Έρχονται διαγραφές βουλευτών λέει η Ρηγίλλης.
Ισχυρούς πονοκεφάλους προκαλεί η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ρηγίλλης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολιτικά όσους βουλευτές της ΝΔ έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το κόμμα, αλλά στο άμεσο μέλλον. Η ηγεσία της ΝΔ, μετά την αρχική «διαρροή» προς τα ΜΜΕ ότι αγνοεί το νέο κόμμα και τη γραμμή που έδωσε στους βουλευτές να αποφύγουν τα σχόλια και τις δημόσιες τοποθετήσεις, άλλαξε γραμμή πλεύσης και πέρασε στην αντεπίθεση. «Είναι νεοφιλελεύθερη» είναι η κεντρική γραμμή και κυριάρχησαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για την κυρία Μπακογιάννη. Κυρίαρχο είναι το επιχείρημα ότι έχει μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα και πολλοί μίλησαν για «προσωπικό αδιέξοδο» και «γινάτι».
 
Με εντολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά όλα τα κορυφαία στελέχη, με πρώτο τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλο και εν συνεχεία τους κκ. Α. Λυκουρέντζο, Κ. Τασούλα, Κ. Μαρκόπουλο και Ευρ.Στυλιανίδη, οριοθέτησαν τη γραμμή της Ρηγίλλης έναντι της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ουσιαστικά έθεσαν τα όρια για το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται οι βουλευτές για να αποφευχθούν δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τη διαγραφή τους.
 
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τους βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι», ενώ έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές κινήσεις (συναντήσεις και αρκετά τηλεφωνήματα) από τους κκ. Τασούλα και Κ.Αρβανιτόπουλο (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά) προς ορισμένα μέλη της ΚΟ για να διαγνώσουν τις μελλοντικές προθέσεις τους.
 
Όπως γράφει σήμερα “Το Βήμα” το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί «προεδρικοί» αξιολογούν τη στάση ορισμένων βουλευτών με «όρους πολιτικής συνωμοσίας», όπως λένε χαρακτηριστικά έμπειροι πρώην υπουργοί. «Αυτή τη στιγμή η Ρηγίλλης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπίσει βουλευτές που εκβιάζουν τη διαγραφή τους. Το ζήτημα είναι πώς θα τους διαχειριστεί χωρίς να τους δίνει δίκιο και ταυτόχρονα να φαίνεται ισχυρός ο Σαμαράς» λένε.
 
Η Ρηγίλλης επέμεινε και χθες, με δεύτερη «διαρροή» σε λιγότερο από 48 ώρες, ότι η Δημοκρατική Συμμαχία αποβλέπει στο να προσφέρει στήριγμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
 
«Η κυρία Μπακογιάννη μέχρι πριν από 12 μήνες έδινε μάχη για να ηγηθεί της ΝΔ. Τώρα,12 μήνες μετά, χωρίς να σεβαστεί το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου- μετά το οποίο έλεγε ότι είναι στρατιώτης του κόμματος- κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ΠαΣοΚ, για να στηρίξει την πολιτική του μνημονίου» ήταν η κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θεωρούν λανθασμένη την τακτική της Ρηγίλλης να ασχολείται επί δύο ημέρες με την κυρία Μπακογιάννη. «Είναι προτιμότερο να την αγνοήσουμε. Εμείς τον δρόμο μας και αυτή τον δικό της, και όσοι την ακολουθήσουν» λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους και πιστεύουν ότι «από τις κινήσεις του Σαμαρά εξαρτάται εάν θα ψηλώσει ή θα κοντύνει η Ντόρα».
 
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών κινούνται αρκετοί βουλευτές και το πρόσωπο που απασχόλησε χθες την κομματική ηγεσία ήταν ο κ. Ελ. Αυγενάκης. Ο βουλευτής Ηρακλείου προέβλεψε είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή και προκάλεσε αναστάτωση, αφού την ώρα που η ηγετική ομάδα με συντονισμένες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ επέκρινε την κυρία Μπακογιάννη αυτός χαρακτήριζε «ενδιαφέρουσες τις κεντρογενείς προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Παράλληλα άφησε αιχμές ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος και υποστήριξε ότι το νέο κόμμα «φέρνει κάτι το ρεαλιστικό που πιθανότατα πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία της ΝΔ, για να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις και απόψεις». Αμέσως πήραν φωτιά τα τηλέφωνα και στα γραφεία της ΝΔ υπήρξαν εισηγήσεις για διαγραφή, αν και ακούστηκε και το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση θα έδειχνε «πανικό» δίνοντας πόντους στην κυρία Μπακογιάννη. Πάντως όλα είναι ανοιχτά, γιατί, όπως έλεγαν χθες τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, «ο πρόεδρος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα απόψε».

 
«Με κανέναν δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όποιος ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη θα λάβει και την ανάλογη απάντηση» έλεγαν με νόημα συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Αυτή τη στιγμή υπό παρακολούθηση είναι, εκτός από τον κ. Αυγενάκη, η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και οι κκ. Κ.Καραγκούνης (έκανε δήλωσε ότι είναι και παραμένει βουλευτής της ΝΔ – ο πατέρας του έδωσε το παρών στην εκδήλωση της κυρίας Μπακογιάννη), Γ. Κοντογιάννης, Μιχ. Μπεκίρης και Αθ. Γιαννόπουλος. Ο κ. Σ. Κεδίκογλου (θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Σαμαρά, όπως και ο κ. Γιαννόπουλος) επιμένει πως παραμένει στο κόμμα, λέγοντας ότι εξελέγη με τη σημαία της ΝΔ.
 
Από την Κύπρο, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με την πολιτική παράδοση, ξεκινάει τις επισκέψεις της η κυρία Μπακογιάννη. Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδη, αλλά και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου. Άλλωστε τα αρχικά του κόμματος της κ. Μπακογιάννη ΔΗ.ΣΥ παραπέμπουν στο ήδη υπάρχον κυπριακό δεξιό κόμμα ΔΗ.ΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός).
 
 
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε