Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού: “Μόνο διαρθρωτικές αλλαγές – ‘Οχι νέα μέτρα”

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού: “Μόνο διαρθρωτικές αλλαγές – ‘Οχι νέα μέτρα”

Με φράσεις όπως “Τίποτα δεν μας χαρίστηκε” – “Θα περάσουμε και περνάμε δύσκολα αλλά βγαίνουμε από την στενωπό”, προσπάθησε ο πρωθυπουργός να δώσει πανηγυρικό τόνο στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αλλά μόνο διαρθρωτικών αλλαγών και πρόσθεσε οτι το Σύμφωνο για το Ευρώ δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα. “‘Ηδη”, πρόσθεσε, έχουμε εφαρμόσει τις περισσότερες από τις προβλεπόμενες αλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι οι προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται απ’ όλους στην Ευρώπη και πως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.

«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου  και συμπλήρωσε: «Φτάσαμε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος».

Όπως είπε, μετά και από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη Λιβύη δικαιώθηκε απόλυτα η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου.

«Η απόφαση της 11ης Μαρτίου δίνει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και επιβεβαιώθηκε και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην προσφυγή πριν από ένα χρόνο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα συνεχή αγώνα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας».

«Η προσπάθειά μας πέτυχε, όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε. Πετύχαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου», τόνισε.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με συνδικαλιστές (π.χ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) για να φθάσει το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε ώστε να αξιοποιηθεί σωστά η δημόσια περιουσία».

«Δεν βλέπω γιατί πρέπει εκ των προτέρων να θεωρήσουμε ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι θα έχουν και αίσιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κύριος στόχος μας στην Λιβύη η προστασία των αμάχων

‘Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και το συμβουλιο υπογράμμισαν το ρόλο των αραβικών χωρών στην ενεργό υποστηριξη της απόφασης του ΟΗΕ.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε πως επιβάλλεται να υπάρξει κατάπαυση πυρός και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις διπλωματικές προσπάθειες».

Εκανε ακόμη γνωστό πως η Ιταλία και η Ελλάδα ζήτησαν να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο για τα μεταναστευτικά ρεύματα που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και αλλού.

Σημείωσε μάλιστα πως οι 27 δεσμεύτηκαν για έμπρακτη αλληλευγγύη προς χώρες που θίγονται άμεσα από μεταναστευτικά ρεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ομπάμα σε Παπανδρέου: “Τα καταφέρνετε πλέον”

Βοήθεια σε… δόσεις κατάφερε η Γερμανία – Η πολιτική αβεβαιότητα καθυστέρησε τις τελικές αποφάσεις για τον Ιούνιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε