Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η τρόϊκα ανάκρινε τη Λούκα – Ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν πέφτουν οι τιμές!

Γιατί δεν έχετε μαζική πτώση τιμών αφού έχετε ύφεση; Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσαν επίμονα οι ελεγκτές της τρόϊκας στην υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Οι εκπρόσωποι ΕΕ,ΔΝΤ και ΕΚΤ μίλησαν για δυσκαμψία των τιμών και η εξήγηση που δόθηκε δεν ήταν μια.

Η κα Κατσέλη απέδωσε την άνοδο των τιμών στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία – χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Υποστήριξε επίσης οτι υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία – εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση των τιμών, όπως οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα (νέα μείωση θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο), τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, το πάγωμα των διδάκτρων, την Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες, τη ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου – βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η υλοποίηση των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου, θέματα σχετικά με την λειτουργία της αγοράς και η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Οι ελεγκτές έδειξαν επίσης δυσαρεστημένοι και για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παρά την ψήφιση από την Βουλή του σχετικού νόμου (3853/2010).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε