weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Η υπόσχεση του Έλληνα υπουργού»

«Η υπόσχεση του Έλληνα υπουργού»

Στη συνέντευξη, με τίτλο «Η υπόσχεση του έλληνα υπουργού», ο κύριος Χρυσοχοίδης, σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τονίζει: «έκλεισε, όντως, ένας κύκλος. Το μνημόνιο, το οποίο παρουσιάσαμε στη βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένης επαναδιαπραγμάτευσης και επέβαλε όλο και σκληρότερες θυσίες στο λαό. Πετύχαμε τα αποτελέσματα : το έλλειμμα μειώθηκε θεαματικά κατά πέντε μονάδες, δόθηκε ώθηση στις εξαγωγές και σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε ότι, το πρώτο τρίμηνο, φέτος, επανήλθαμε σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω και περιορισμένων, ακόμη, διατάσεων. Μόλις αποφασίσαμε επιπλέον περικοπές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξέσπασε η οργή».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου της «Λα Στάμπα», αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με την ίδια αποφασιστικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντά: «Βεβαίως. Η συζήτηση, την οποία κάναμε την Πέμπτη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, χρησίμευσε ακριβώς σε αυτό. Στο να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι για την χώρα μας, υπάρχει μία μόνο κατεύθυνση. Προσοχή όμως: και η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις, τώρα. Κατά κύριο λόγο, όμως, πολιτικοί, τραπεζίτες και σχολιαστές πρέπει να σταματήσουν να μιλούν στη τύχη για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Είναι κάτι που δημιουργεί άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης και εδώ, σε εμάς, κάτι το οποίο δεν μας βοηθά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη: την κρίση μιας χώρας, που μετέχει σε ενιαίο νομισματικό σύστημα. Και εμείς φοβόμαστε ότι μπορεί να μην καταφέρουν να λάβουν τις πρέπουσες αποφάσεις και ότι αυτό μπορεί να πλήξει την χώρα».

«Αναφέρεσθε, στην νέα δόση του δανείου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, στην αναδιάρθρωση, στο νέο δάνειο, σε τι ακριβώς;» ρωτά η ιταλίδα απεσταλμένη.

«Στα πάντα», αποκρίνεται ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, και εξηγεί: «χρειαζόμαστε να ληφθούν αποφάσεις τώρα. Και χρειαζόμαστε να δείξει, η Ευρώπη ότι είναι σταθερή και διαθέτει μία ενιαία φωνή. Εάν ικανοποιηθεί αυτό μας το αίτημα, μπορώ να προβλέψω το εξής: εντός των επόμενων τριάντα μηνών θα επιστρέψουμε στα επίπεδα ανάπτυξης, που είχαμε πριν την κρίση, στα 230 δις ευρώ του ΑΕΠ, του 2009. Αυτή τη στιγμή, έχουμε σημειώσει θεαματική πτώση, σχεδόν στα 200 δισ.ευρώ. Θα καταφέρουμε να καλύψουμε τη διαφορά –μέχρι το τέλος του 2013.»

Σχετικά με την αναγκαία ψήφο εμπιστοσύνης και τις «δυσκολίες της μετέπειτα πορείας», στις οποίες αναφέρεται η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι, ο υπουργός ανάπτυξης πιστεύει ότι «»η κυβέρνηση θα καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

«Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της πλειοψηφίας», προσθέτει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, «εμείς, καταβάλλαμε, ήδη, μια προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόσφερε την παραίτησή του με αντάλλαγμα έναν πρωθυπουργό, που να επιλεγεί από ευρύτερη συμμαχία. Η όλη προσπάθεια απέτυχε, διότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει την χώρα, στη συγκεκριμένη φάση. Παραμένουμε, όμως, πάντα ανοιχτοί στο διάλογο».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, ο κ. Χρυσοχοίδης απαντά στη «Λα Στάμπα» ότι, «οι συντηρητικοί μας οδήγησαν στην κατάρρευση το 2009 και τώρα φέρονται σαν να έφτασαν από τη Σελήνη. Μένω εμβρόντητος».

#TAGS MM