Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ιστορική επίσκεψη Λαμπρινίδη στην Ίμβρο

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το νησί.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης βρέθηκε στην Ίμβρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Ίμβριοι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και συντοπίτη τους, Βαρθολομαίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας.

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος. Ευχόμενος στον Πατριάρχη «εις πολλά έτη» ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Με τη σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες, αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του ιερού χρέους που έχετε επωμιστεί».

Απευθυνόμενος στους Ιμβρίους, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα. Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας, που γίνεται με προσεκτικά βήματα.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα. Έχει συμβάλει, όμως, και η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας, ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών, είναι στην Ευρώπη.

Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας».

Ο Ελληνισμός της Ίμβρου, όπως άλλωστε και της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης, υπέστη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και ιδίως τα χρόνια μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο μία διαχρονική και συστηματική πολιτική καταπίεσης από τις τουρκικές αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την αριθμητική του συρρίκνωση. Δημεύσεις περουσιών, περιορισμοί στη λειτουργία μειονοτικών σχολείων, τα οποία έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ακόμα και εγκατάσταση στο νησί ανοικτής αγροτικής φυλακής.

Οι Ίμβριοι, που μένουν στο νησί παραμένουν δραστήριοι και συσπειρωμένοι και διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους. Τους βοηθούν και οι πολυάριθμοι σύλλογοι αποδήμων Ιμβρίων που καλλιεργούν τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους. Ειδικά τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει από απόδημους Ίμβριους και τις οικογένειές τους.

Σημαντική καμπή στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των προβλημάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου αποτελεί η έκθεση του Ελβετού Βουλευτή Gross, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2008.

Με αυτήν καλείται η Τουρκία να σεβασθεί, να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα θεραπείας, όσον αφορά στα περιουσιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού.

Η Τουρκία κλήθηκε επίσης να «παγώσει», για ορισμένο διάστημα την εφαρμογή του κτηματολογίου στο νησί, προκειμένου τα μέλη της ελληνικής εκεί μειονότητας να τεκμηριώσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε