weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κ.Παπούλιας: “Δεν ξέρω αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει άλλα τέτοια μέτρα”

«Νομίζω ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Χαιρόμαστε γιατί οι ιδέες σας πραγματικά είναι βοηθητικές για την Ελλάδα. Δεν βλέπουν το πρόβλημα στενά δημοσιονομικά, αλλά το βλέπουν ακριβώς και κοινωνικά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

«Γιατί», πρόσθεσε, «το σημαντικότερο είναι ακριβώς αυτό: να διατηρήσει η Ελλάδα την κοινωνική της συνοχή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επιπλέον ότι τα μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους αδύναμους και πως δεν ξέρει «αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει άλλα τέτοια μέτρα».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έρθει εδώ και ένας εκπρόσωπος των θεσμικών οργάνων, για να συνομιλήσει μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτά τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Σουλτς.

Μ. Σουλτς: Κίνδυνος «ντόμινο» από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί έπειτα από μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι τεράστιο λάθος», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, λίγες ώρες πριν φτάσει στη χώρα μας.

Ο κ. Σουλτς προειδοποιεί για τον κίνδυνο φαινομένου ντόμινο σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ζητεί εφαρμογή των δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας και εκφράζει την ανησυχία του γα την αναβίωση παλαιών στερεοτύπων στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης εξηγεί τι σημαίνει ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας. «Όλοι οι Έλληνες θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Μόνο που, δυστυχώς, οι τράπεζες δεν θα έχουν χρήματα. Και τότε θα έχουμε τη χρεοκοπία, όχι ενός κράτους, αλλά την καταστροφή των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το κράτος δεν θα έχει χρήματα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν τα χρέη, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Η συνέχεια θα είναι ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τότε να στείλει πακέτα βοήθειας για τους Έλληνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουλτς επιμένει, πάντως, στην «τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων» και στην εφαρμογή των «ριζικών και επώδυνων» μεταρρυθμίσεων. Κάνει λόγο για εμπόδια στην ανάπτυξη, τα οποία πρέπει να αρθούν και αναφέρεται στο «εξαιρετικά άκαμπτο σύστημα διοίκησης» και στην έλλειψη σύγχρονου φορολογικού συστήματος. «Η Ελλάδα», συμπληρώνει, «πρέπει να στέλνει το μήνυμα ότι προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει σε αυτήν και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντί-γερμανική ρητορική περί «ναζιστικής κυβέρνησης» που εκδηλώνεται από μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα, τη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και «λάθος» και σημειώνει ότι θα αναφερθεί σε αυτό και κατά την αποψινή του ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα αλληλεγγύης. Για τη σωτηρία του ευρώ έχει δώσει εγγυήσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού της», εξηγεί ο κ. Σουλτς.

«Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε και πώς φτάσαμε ως εδώ» προσθέτει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και εξηγεί: «Πολύ γρήγορα δώσαμε την εικόνα ότι πρόκειται για τον πλούσιο θείο που δίνει χρήματα στον φτωχό συγγενή του. Αυτό είναι ανοησία. Η βοήθεια δεν είναι μια πράξη γενναιοδωρίας φιλανθρώπων, αλλά εδράζεται σε πραγματικούς λόγους».

«Μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθεροποίηση του ευρώ, είναι, επομένως, προς το συμφέρον και της Γερμανίας και αυτό πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο στη συζήτηση», τονίζει.

#TAGS MM