Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κ.Σημίτης: “Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη”

Κ.Σημίτης: “Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη”

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι. Αυτή την φορά σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία για την κρίση στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτέλεσε την αφορμή για την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά δεν ήταν η αιτία», υποστηρίζουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

      Αποδίδουν δε την κρίση στο γεγονός ότι «η Ευρωζώνη είναι μια λειτουργική νομισματική ένωση, αλλά μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση, συγκροτούμενη από κράτη-μέλη με διαφορετικές δομές – τις ώριμες οικονομίες του Βορρά και τις λιγότερο ώριμες του Νότου».

      Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ΕΕ συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο να αποσκοπεί ρητά στην άμβλυνση των ανισορροπιών, ενώ τονίζεται ότι «για όσο διάστημα η ΕΕ δεν προχωρεί στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, θα προκαλούνται νέες κρίσεις».

      Οι κ. κ. Σημίτης και Στουρνάρας αναφερόμενοι στα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο του 2010 από την ελληνική κυβέρνηση, εξηγούν ότι οδήγησαν σε μερική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας, αλλά έφεραν βαθιά και επίμονη ύφεση, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κοινωνικές ταραχές.

      Τονίζουν, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το αποτέλεσμα αυτό. «Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε από την Ευρωζώνη, δεν λειτούργησε βοηθητικά, καθώς οι ζητούμενες επιδόσεις ήταν μη ρεαλιστικές ακόμη και για χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες από αυτήν της Ελλάδας», αναφέρουν.

      Στο ίδιο άρθρο απορρίπτεται κατηγορηματικά ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με φαλκιδευμένα οικονομικά στοιχεία. Αποδίδονται δε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμη στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Και οι δύο παρέλαβαν τότε τα στοιχεία που τους παρέδωσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, χωρίς να τα ελέγξουν. Πέραν αυτού, δεν ζήτησαν ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση να λάβουν θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και οι Γερμανοί τον χαβά τους… “Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας…

Η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή, περιμένω συναρπαστικό καλοκαίρι!

“Μνημόνιο ή έξω απ’ το ευρώ” – Άμεση απειλή της ΕΚΤ για την τήρηση των μέτρων

Και να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, σιγά μην το αφήσει η Γερμανία να καταρρεύσει!

“Αν δεν βρει συνομιλητή η τρόικα με την Ελλάδα τότε δεν θα δώσει την επόμενη δόση!”

Απειλή Μπαρόζο: “Επιλέξτε. Λιτότητα ή Χρεοκοπία”!

Μπαρόζο προς Ελλάδα: “Σεβαστείτε ότι υπογράψατε αλλιώς οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε