Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Και να καταψηφιζόταν το Μνημόνιο το πολύ – πολύ να επαναδιαπραγματευόμασταν

Επαναδιαπραγμάτευση των όρων και της ουσίας του νέου μνημονίου έστω και την τελευταία στιγμή πρότεινε η Λούκα Κατσέλη.

“Δε νιώθω προδομένη απο τον Παπανδρέου αλλα στενοχωριέμαι γιατί δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει νεοφιλελέυθερο κόμμα. Οι εκλογές αποτελούν λύση για τη νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης. Δεν πιστεύω στις κυβερνήσεις τεχνοκρατών και παραπολιτικής”, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις.

Όταν της τέθηκε το ερώτημα τι θα γινόταν αν καταψηφιζόταν το νέο Μνημόνιο στην Βουλή είπε: “Το πολύ – πολύ οι εταίροι θα μας ζητούσαν να ξανακαθήσουμε στο τραπέζι για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις”.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε ποια πορεία θα ακολουθήσει είπε: “Δεν είμαι σε θέση να σας πως σήμερα για το μέλλον μου. Ολα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις και τις εξελίξεις.”

Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταρριφθεί η αντίληψη πως οι πολιτικές επιλογές κινούνται μεταξύ άσπρου και μαύρου ή με συνεχή εκβιαστικά διλήμματα» και προσέθεσε ότι «οι αποφάσεις σε κατάσταση πανικού και τρόμου είναι επικίνδυνες για την Δημοκρατία».

Μίλησε για ανεπίτρεπτη εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα τρομοκρατούν συνεχώς επισείοντας ως απειλή την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία τη στιγμή που καμία διάταξη δεν κατοχυρώνει νομικά κάτι τέτοιο, ενώ το πακέτο οδηγεί με μαθηματική, όπως είπε, βεβαιότητα σε χρεοκοπία σε χρόνο, όμως, και με όρους που θα επιλέξουν οι πιστωτές μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ

– Το σχέδιο της Νέας Σύμβασης που έρχεται στη Βουλή για έγκριση.Δεν είμαι νομικός με εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλά ως οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία σε διεθνείς διαπραγματεύσεις θεωρώ εξαιρετικά επίφοβες διατάξεις όπως την παραίτηση από ασυλία όχι μόνο του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος που πρώτη φορά επιβάλλεται. Αυτό παραπέμπει ευθέως,στο μυαλό μου τουλάχιστον, σε δυνατότητα κατάσχεσης όχι μόνο της ιδιωτικής τουλάχιστον περιουσίας του δημοσίου αλλά και περιουσιακών στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος κάτω από εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες του Έλληνα δικαστή. Σε αυτά είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται και τα αποθέματα χρυσού του Ελληνικού Δημοσίου που φυλάσσονται εκεί. Η Σύμβαση αυτή δεν είναι επομένως μια απλή δανειακή Σύμβαση αλλά μια διεθνής Σύμβαση που περιορίζει την εθνική κυριαρχία και έπρεπε να κυρωθεί ως τέτοια και μάλιστα με την αυξημένη απαρτία που προβλέπει το Σύνταγμα

– Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του υπάρχοντος χρέους και τις προβλέψεις αυτές. Την ίδια άποψη έχει από καιρό και το ΔΝΤ. Η τραγική αλήθεια όμως είναι ότι με το Νέο Μνημόνιο το χρέος όχι μόνο δεν γίνεται βιώσιμο αλλά διογκώνεται. Η εξυπηρέτησή του,ακόμα και μετά μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του PSI, γίνεται πιο προβληματική. Η εμπειρία του 2011 αποτελεί απόδειξη: το χρέος αυξήθηκε κατά 24 δις, δηλαδή περίπου κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Με συντηρητικούς υπολογισμούς που κατέθεσα για άλλη μια φορά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η ύφεση το 2012 και το 2013 θα βαθύνει επικίνδυνα. Θα ξεπεράσει το 7%. Οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας είναι εντελώς εξωπραγματικές.

– Το δεύτερο Μνημόνιο δεν εξαντλείται σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που ενδεχομένως στο μέλλον θα μπορούσαν να αντιστραφούν όπως έκανε το πρώτο Μνημόνιο. Περιλαμβάνει μέτρα που καταλύουν το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αποδομεί ολόκληρο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακυρώνεται στην ουσία το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία από τους εργαζόμενους. Οι όροι εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, παύουν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ρυθμίζονται είτε από τον εργοδότη μέσω ατομικών συμβάσεων είτε με κρατική παρέμβαση. Ακόμα και ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας γίνεται από τον Ιούλιο ένα «βαρέλι δίχως πάτο», καθώς όποτε η Τρόικα ή η Κυβέρνηση το απαιτεί μπορεί να μειώνεται. Η Ελλάδα καθίσταται έτσι ο Δούρειος Ίππος για την ανατροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου στα εργασιακά.

– Το πρόβλημα με το Νέο Μνημόνιο είναι διττό: στερείται οικονομικής λογικής αλλά στερείται και πολιτικής λογικής. Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν όταν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις μιας ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης. Όταν η κοινωνία στο σύνολό της αντιδρά, δεν πιστεύει ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Εκβιάζεται για να συναινέσει και δέχεται συνεχώς απειλές και προσβολές, τότε γρήγορα ή αργά εξεγείρεται. Η εξέγερση έχει πολλές εκφάνσεις –όλες εξίσου επικίνδυνες. Η πιο επικίνδυνη για μένα είναι η πλήρης απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεα Ελληνική Ανόρθωση – Όλη η πλατφόρμα Λοβέρδου

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε