Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Καίει” γαλάζιους υπουργούς για τα δομημένα ομόλογα

Κόλαφος για Δούκα, Αλογοσκούφη, Μειμαράκη και Τσιτουρίδη για το σκάνδαλο των Ομολόγων, ο Θόδωρος Πρινιωτάκης.

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρείας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» που διακίνησε το «τοξικό» δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, «έκαψε» τους «γαλάζιους» υπουργούς, υποστηρίζοντας πως ήταν πλήρως ενήμεροι για ην υπόθεση.

Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα προφόρμα (μπροσούρα) που συνέταξε στις αρχές Οκτωβρίου του 2006 η Νorth Αsset Μanagement και ο εκπρόσωπος της κ. Γ. Παπαμαρκάκης, ενημερώνοντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τους όρους του προϊόντος.

Μάλιστα ο κ. Πρινιωτάκης φέρεται να κατέθεσε πως από την πολιτική ηγεσία στο επίκεντρο της υπόθεσης των δομημένων ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γ. Κουρής.

Στο ερώτημα ποιοι από την κυβέρνηση γνώριζαν, ο μάρτυς, σύμφωνα πάντα με το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε…. «Αφού τα υπογράφει ο Γ.Γρ. του Υπουργείου, θεωρώ δεδομένο ότι είναι πλήρως ενήμεροι και ο προϊστάμενός του ο υφυπουργός κ. Δούκας και ο προϊστάμενός του υπουργός. Θυμίζει δηλαδή λίγο την τακτική του Στρατού αυτό, που ο καθένας προσπαθεί να διώξει την ευθύνη από πάνω του και να τη δώσει στον υφιστάμενό του. Αυτή την αίσθηση έχω. Δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, ενήμεροι ήταν και ο υπουργός και ο υφυπουργός και ο γγ του υπουργείου Οικονομίας. Οπωσδήποτε, ενήμερος πρέπει να ήταν και ο κ .Μεϊμαράκης στο υπουργείο Αμυνας γιατί ουσιαστικά για ανάγκες της άμυνας κατευθύνθηκαν αυτά τα χρήματα […]

Είμαι πεπεισμένος ότι το υπουργείο Εργασίας ήξερε από την αρχή γιατί ενημερωνόταν σε μηνιαία βάση και είμαι βέβαιος ότι επικοινωνούσαν τακτικά».

Από την πλευρά του ο Γ. Κουρής – ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Πρινιωτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή – αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στο σκάνδαλο, τονίζοντας πως… ο ρόλος του Γεν. Γραμ. είναι «καθαρά εποπτικός». Απέρριψε δε τις αιτιάσεις περί πρ συνεννόησης των στελεχών του υπ. Οικονομικών για την υπόθεση του τοξικού ομολόγου, μιλώντας για «ανυπόστατα και φαιδρά» σενάρια.

Δήλωση του Σάββα Τσιτουρίδη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα

«Τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά ομολόγων, εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί καμία ζημιά τους απο την αγορά και την πώληση αυτών των προϊόντων.

Ο Υπουργός Απασχόλησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θέσπισαν, δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό, την έκδοση, την διαπραγμάτευση, την πορεία, την αγορά ή την πώληση ομολόγων. Και σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία, απαγορεύεται η κυβέρνηση να κάνει τον σύμβουλο επενδύσεων και να ελέγχει την σκοπιμότητα των διαχειριστικών πράξεων ανεξάρτητων και αυτοδιοικούμενων οργανισμών.
Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας.

Μετά απο τρισήμισυ χρόνια δικαστικής έρευνας, η δικαιοσύνη, στην οποία εγώ προσέφυγα, δεν βρήκε καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση αυτή, είτε δια πράξεως είτε δια παραλείψεως του.
Και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να βρεί δική μου.

Μετά απο τόσα χρόνια αναδεικνύεται οτι σε αυτά που εγώ θεσμοθέτησα ως Υπουργός Απασχόλησης για τη διαφάνεια και τη θωράκιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων απο την πρώτη μέρα, συνεχίζοντας την καλή δουλειά του προκατόχου μου κ. Παναγιωτόπουλου, κανείς δεν προσέθεσε κάτι. Το αντίθετο μάλιστα. Το ΠΑΣΟΚ μεθοδεύει τώρα αλλαγές, ώστε να αποφασίζει αυτό για την περιουσία των Ταμείων.

Ολη αυτη η διαδικασία, όπως ακολουθείται μέχρι σημερα, και όπως φαίνεται να χειραγωγείται στην εξέλιξή της, καταδεικνύει οτι το ΠΑΣΟΚ, αδύναμο να κυβερνήσει, εκβιάζει την υποταγή των γεγονότων στη δική του «λογική» και στις δικές του μεθοδεύσεις του αποπροσανατολισμού, της πόλωσης και της επικοινωνιακής διαστροφής.

Ετσι όμως οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, με ολέθρια αποτελέσματα για τον τόπο.  Εις ότι αφορά την υπόθεση των ομολόγων, εγώ έδωσα, για μια ακόμη φορά, πλήρεις απαντήσεις. Απο δώ και περα δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να συνεχίσει να παίζει πολιτικά και άλλα παιχνίδια στη δική μου πλάτη.»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε