weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καίει «γαλάζιους» υπουργούς ο Α. Βγενόπουλος

Καίει «γαλάζιους» υπουργούς ο Α. Βγενόπουλος | Newsit.gr

«Κάρφωσε» την πρώην ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησησς και τους Διοικητές των ταμείων για το σκάνδαλο των «τοξικών» ομολόγων ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο, τους κατηγόρησε πως ήταν πλήρως ενήμεροι για τα τοξικά προιόντων και τους όρους έκδοσης τους, ενώ συνομιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι έχει κλείσει ο κύκλος της συκοφαντίας με τη δήθεν ανάμιξή μου στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, και κατέθεσα πλέον σήμερα στην εξεταστική επιτροπή ως μάρτυς κατηγορίας».

Ειδικότερα, στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Βγενόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι φαίνεται αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι έγινε αυτή η έκδοση αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεν ήταν εις πλήρη γνώση όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας πιθανόν, με διαφορετικό βαθμό ανάμειξης πιθανόν. Μια υπογραφή για την έκδοση πιθανόν να φέρει μια διαφορετική ευθύνη. Η δική μου εκτίμηση όμως είναι ότι ήταν εις γνώση όλοι».

Και ο κ Βγενόπουλος συνέχισε: «Θέλω δε, να σας δώσω και ένα καταλυτικό έγγραφο, το οποίο βεβαίως δεν είναι τίποτα το περίεργο, είναι δημόσιο έγγραφο, απλώς καμιά φορά μέσα στους τόνους χαρτιά που έχετε, πιθανότατα να σας έχει διαφύγει. Το έγγραφο στο οποίο θα αναφερθώ είναι μια επερώτηση την οποία είχε κάνει ο Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βερελής, με ημερομηνία 21-9-2006. Είχε κάνει μια επερώτηση προς τον κ. Τσιτουρίδη και του είχε πει τότε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν, ως ο νόμος προβλέπει, σημαντικά ποσά σε ομόλογα ή άλλης μορφής χρεόγραφα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων επέλεξε την κατά κύριο λόγο επένδυση των διαθεσίμων του σε τραπεζικό ομόλογο. Προσέξτε τι λέει, σε τραπεζικό ομόλογο. Κατόπιν αυτού ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι ποσά επένδυσε το ταμείο, ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν κ.λπ..

Απαντά, λοιπόν, ο κ. Τσιτουρίδης στις 10-10-2006 τα εξής καταπληκτικά: Πρώτον, ότι οι επενδύσεις σε τίτλους τους ελληνικού δημοσίου κ.λπ. είναι ελεύθερα. Και μετά λέει ότι για την αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών του το ΤΑΞΥ προέβει κατά την περίοδο Ιούλιος 2005-Σεπτέμβριος 2006 σε αγορά αποκλειστικά και μόνο κρατικών ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή, αποκρύπτει το γεγονός ότι μιλάμε για δομημένα ομόλογα, λέει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με συνεργαζόμενη τράπεζα τη Marfin Bank και όχι σε αγορά τραπεζικών ομολόγων, όπως διατυπώνεται στην ερώτηση».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ Βγενόπουλος αναφέρει: «Η εκτίμηση μου είναι ότι το υπουργείο Απασχόλησης, πως λεγόταν αυτό δεν το θυμάμαι, του κ Τσιτουρίδη, γνώριζε πλήρως που επενδύοντο τα αποθεματικά του Ταμείου και ενδεχομένως να υπήρχε κάποια κατεύθυνση… Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν γνώριζε το υπουργείο…»

«Οι τοποθετήσεις στους κρατικούς αυτούς τίτλους έγιναν χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, με βάση την πάγια θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας…», συνέχισε στην κατάθεση του ο κ. Βγενόπουλος και όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας του σημείωσε ότι «αυτό είναι ψέματα», πρόσθεσε: «Είναι δυο τα ψέματα. Το πρώτο ψέμα είναι ότι είναι ομόλογα, ενώ είναι δομημένα ομόλογα και το δεύτερο είναι ότι έγινε χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου…».

«Όπως έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ότι με πρωτοβουλία κάποιων αναδόχων, είτε Ελλήνων είτε ξένων, κάποιος πήγαινε και τους έλεγε: Να βγάλεις αυτό το προϊόν με κάποιους όρους», σημείωσε ο κ Βγενόπουλος.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση του:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μέσα σε όλη την ιστορία. Εγνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ένας αρμόδιος που είχε εκεί, ήταν απόλυτος γνώστης των όλων εξελίξεων που υπήρχαν σε αυτό το ταμείο …».

#TAGS MM