weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Καίει» τον Παπακωνσταντίνου ο νομικός του σύμβουλος

«Καίει» τον Παπακωνσταντίνου ο νομικός του σύμβουλος | Newsit.gr

Μετά λοιπόν από μία μαραθώνια κατάθεση ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου, αυτό που κάθετα δήλωσε είναι πως δε γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση και πως δεν είναι αυτός στον οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε το εξαφανισμένο σήμερα, cd, για φύλαξη.

Μάλιστα διατύπωσε αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο που χειρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου το θέμα, αποκαλύπτοντας πως τον Σεπτέμβριο του 2012 του τηλεφώνησε και του επισήμανε πως πρέπει να αποκαλύψει πιο ήταν αυτό το πρόσωπο γιατί… «με αυτό τον τρόπο μας στοχοποιείς όλους».

Τι απάντησε ο πρώην υπουργός;

Σύμφωνα με τον κ. Μπάνο η απάντηση ήταν… «θα το κάνω θεσμικά στη Βουλή».
Κι όπως φέρεται να κατέθεσε, παρακολούθησε πολύ προσεχτικά την ομιλία του στην Ολομέλεια αλλά «όνομα δεν είπε», όπως τόνισε, εκφράζοντας τη βαθιά δυσαρέσκεια του για το γεγονός αυτό.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την αντίρρηση του και για την άτυπη διαδικασία παραλαβής του αρχικού cd, σημειώνοντας πως ο ίδιος στη θέση του θα είχε πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό που έδωσαν οι Γάλλοι.

Ο κ. Μπάνος με την κατάθεση του δεν συνέβαλε, όπως τόνιζαν και μέλη της Επιτροπής, στο να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Πάντως ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του πως σε καμία σύσκεψη, στην οποία ήταν παρόν, δεν συζητήθηκε ποτέ θέμα ενόχλησης της Ελβετίας για την αξιοποίηση της λίστας…

Δηλαδή οι Ελβετικές αρχές, όπως κατέθεσε ο κ. Μπάνος, ποτέ δε δήλωσαν πως αν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει τη λίστα για φορολογικούς λόγους, αυτό θα σταθεί εμπόδιο στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην αλλοδαπή.

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης κινήθηκε στην ίδια γραμμή με αυτή που ακολούθησε και ενώπιον τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στις 22-01-2011 με την παρουσία και του τότε Επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, με θέμα τη φοροδιαφυγή. Ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ελέγχους, ωστόσο δεν είχε αποφασίσει σε ποιον θα τον ανέθετε. Είναι χαρακτηριστική και η ανάλογη θέση που διατύπωσε ενώπιον των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη… «Η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό, ήταν ότι ‘ναι’ θα διενεργηθεί έλεγχος στα στοιχεία και θα αποφάσιζε ο ίδιος αργότερα εάν ο έλεγχος θα γίνει από το ΣΔΟΕ ή από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου. Μου ζήτησε δε να ενημερώσω τον γενικό διευθυντή ελέγχου, για τις διατάξεις που προβλέπουν την σύσταση ειδικού κλιμακίου ελέγχου, ώστε εάν επέλεγε την σύσταση του, οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες» είχε καταθέσει χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη με την ακρόαση πραγματογνώμονα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. που συνέταξε το πόρισμα επί της έρευνας στο στικάκι και το 2ο cd της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Η κλήση πραγματογνώμονα κρίθηκε αναγκαία καθώς πολλά μέλη της Επιτροπής ζητούν διευκρινήσεις επί της πραγματογνωμοσύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξαλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις διαρροές

Ντοκουμέντο NewsIt! Η έκθεση της Προανακριτικής για τις διαδρομές των αρχείων – Υπήρξαν παρεμβάσεις στη λίστα πριν φτάσει στην Ελλάδα

Μαρκογιαννάκης για Ζωή: «Μυρμηγκιάζει το κεφάλι μου κάθε φορά που μιλάει»

#TAGS MM