weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καλούν τον Τσοχατζόπουλο για εξηγήσεις στο ΠΑΣΟΚ

από δημοσιεύματα αλλά και την εισαγγελική παρέμβαση για το ακίνητο της Δ.Αρεοπαγίτου. 

Ο επι δεκαετίες υπουργός και διεκδικητής της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει είτε ο ίδιος είτε θα καταθέσει υπόμνημα. Πάντως το κλίμα θεωρείται πολύ βαρύ για τον κ. Τσοχατζόπουλο και θεωρείται πλέον βέβαιη η απομάκρυνσή του από το κόμμα.

Το ΣΔΟΕ, η εισαγγελεία πρωτοδικών αλλά και η επιτροπή διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ερευνούν την αγορά μιας πολυτελούς κατοικίας που έγινε στο όνομα της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου σε μια κομβική στιγμή.
 

Εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει θέμα διερεύνησης, «να προχωρήσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προσθέτοντας πως “αρχή της κυβέρνησης είναι να μην μείνει καμία σκιά που να αφορά είτε πολιτικό είτε πολίτη” αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν χαριζόμαστε πουθενά και σε κανέναν”

Πρόκειται για μια υπέροχη νεοκλασσική μονοκατοικία σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Ευρώπης, την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Πλάκα. Ο πρώην υπουργός και η οικογένειά του μένουν σε αυτό το οίκημα εδώ και χρόνια. Ιδιοκτήτριά του ήταν μέχρι πρότινος μια off-shore εταιρεία. Δημοσιεύματα ανέφεραν κατά καιρούς οτι πίσω από αυτή την off-shore κρυβόταν ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος. Εκείνος τα διέψευδε και μιλούσε για «λάσπη». Επέμενε δε οτι εκείνος ήταν απλός ενοικιαστής του σπιτιού.
 
‘Ομως πριν από μερικές ημέρες και λίγο πριν αλλάξει ο νόμος για την φορολόγηση των off-shore εταιρειών το ακίνητο πωλείται από την εταιρεία που την κατείχε στην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη!

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός υποστηρίζει οτι όλα έχουν γίνει νόμιμα αφού η σύζυγός του πήρε τραπεζικό δάνειο γι’ αυτή την αγορά. Η έρευνα που θα ξεκινήσει θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Κατ’ αρχην ποιός ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της off-shore. Αν όντως αυτη η εταιρεία έχει ή κάποιο μέλος της έχει εμπλακεί σε αγοραπωλησίες του Βατοπεδίου. Που πηγαιναν τα λεφτά του ενοικίου που κατέβαλε ο κ. Τσοχατζόπουλος και εαν στην Off-shore υπάρχουν ύποπτες κινήσεις χρηματικών ποσών.

Ακόμα θα διερευνηθεί το καθεστώς χορήγησης του δανείου στην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου. Είναι δικαίωμα της κάθε τράπεζας να δίνει δάνειο όπου κρίνει. Ομως, ο πρώην υπουργός είναι εδώ και 6 χρόνια συνταξιούχος. Θα ερευνηθούν λοιπόν τόσο τα δικά του εισοδήματα, όσο και της συζύγου του για να φανεί εαν μπορούν να δικαιολογήσουν το επίπεδο ζωής τους.

Το 2006 στη δήλωση πόθεν έσχες ο Άκης Τσοχατζόπουλος δηλώνει ετήσιο μεικτό εισόδημα 85.000 ευρώ, και η σύζυγός του 23.000 ευρώ(κοινές καταθέσεις 142.000 ευρώ).  Το ζευγάρι έχει στην κατοχή του από το 2006 έξι ακίνητα σε Εύβοια, Κορινθία και Αττική. 

Αδειάζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης

Αρνήθηκε κάθε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και την οικία που αγόρασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μέσω της off shore εταιρείας του «Torcaso», ο Γιώργος Σαχπατζίδης. 

Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που ως γνωστόν είχε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, δήλωσε πως ούτε καν γνωρίζει την οδό της κατοικίας του κ. Τσοχατζόπουλου, την οποία, όπως είπε, αγόρασε το 2001 ενώ ο ίδιος απέκτησε την «Torcaso» το 2006. 

«Ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να γνωρίζω τι συνέβαινε το 2001. Εξεπλάγην. Έμεινα με το στόμα ανοικτό και εγώ όταν είδα αυτά στις τηλεοράσεις και μάλιστα να μου καταλογίζουν όλοι ότι είναι δική μου. Έχω πάθει σοκ κυριολεκτικά» δήλωσε σε έντονο ύφος.

Τι υποστηρίζει ο Α.Τσοχατζόπουλος

Με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος περνάει στην αντεπίθεση για το θέμα του νεοκλασσικού επι της Διον. Αρεοπαγίτου, οπου διαμένει κι ενω μέχρι πρότινος το ενοικίαζε απο off shore εταιρία πρόσφατα το αγόρασε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου κάνει λόγο για «συκοφαντική επίθεση» και «νέα ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησης» και προαναγγέλλει την προσφυγή του στη δικαιοσύνη. Σημειώνει οτι τα δημοσιέυματα «επιχειρούν να με εκθέσουν στην κοινή γνώμη, δημιουργώντας εντυπώσεις αθέμιτου πλουτισμού μου και επινοώντας σενάρια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης και ειδικότερα με τον τρόπο απόκτησης της κατοικίας εμού και της οικογένειάς μου».

Προσθέτει οτι απέκτησε την κατοικία με «πλήρως διαφανή τρόπο και σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες» και οτι ζει με την οικογένεια του στον δεύτερο όροφο του διατηρητέου ακινήτου, το οποίο, ύστερα από τέσσερα χρόνια διαμονής με ενοίκιο, «επιλέξαμε πρόσφατα με τη σύζυγό μου την αγορά του μέσω τραπεζικού δανεισμού και εγγραφής υποθήκης» και υπενθυμίζει ότι όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά είναι «κατατεθειμένα με διαφάνεια στις αρμόδιες αρχές». 

Τα δημοσιεύματα γιά το νεοκλασσικό της Δ.Αρεοπαγίτου

Τη δήλωση του κ Τσοχατζόπουλου προκάλεσαν δημοσιεύματα δύο εφημερίδων – της «Καθημερινής» και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»- σύμφωνα με τα οποία ο πρώην υπουργός Άμυνας, μόλις τρεις ημέρες πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που πενταπλασιάζει τη φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε off shore εταιρείες, μεταβίβασε το ακίνητο.

Πρόκειται για διατηρητέο τριώροφο νεοκλασσικό στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε μία περιοχή με από τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες στην Αθήνα, δηλαδή 7.000 ευρώ ανα τμ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για ένα πολυτελέστατο κτίριο με 209 τμ. Κύρια κατοικία – με ένα σαλόνι, πέντε κύρια δωμάτια, μία κουζίνα, ένα λουτρό, αποθήκη, διάδρομο και χώρο υποδοχής -. Διαθέτει δώμα 202, 21 τμ και υπόγειο χώρο 209,69 τμ με οκτώ αποθήκες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν το 2007 υπήρξε δημοσίευμα που έλεγε ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας, είχε αγοράσει το σπίτι, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά την αναφορά και είχε πει ότι το ενοικίαζε. Κάτοχος των τίτλων του σπιτιού φέρεται να είναι πάντως από το 2001 μέχρι τη μεταβίβαση στην σύζυγό του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Σταμάτη η off shore Νοbilis International LLD, που εδρέυει στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε αγοράσει το ακίνητο προς 136 εκ. δραχμές και πλήρωνε φόρους ύψους μόνο 64 δολαρίων το χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης το είχε αγοράσει σε διπλάσια τιμή, δηλαδή 300 εκ. Μόλις πριν δύο χρόνια βρέθηκε υπόλογος στην Εξεταστική για το Βατοπέδι. Επρόκειτο για άλλη off shore, την TORCASO Investments LTD που βρέθηκε στο στόχαστρο όταν το 2007 πούλησε δύο ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου. Η εταιρεία ανήκει στον επιχειρηματία από τη Β. Ελλάδα κ. Σαχπατζίδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ημέρα που ψηφιζόταν το φορολογικό νομοσχέδιο, η σύζυγος Τσοχατζόπουλου πήρε δάνειο 1.100.000 ευρώ και καταφέρνει να αγοράσει – ένα πανάκριβο ακίνητο -, που η εμπορική του αξία είναι πολλές φορές πολλαπλάσια σύμφωνα με ειδικούς στο χώρο των ακινήτων που μίλησαν στην Καθημερινή.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα ο κ. Τσοχατζόπουλος, ως ενοικιαστής, πρέπει να εξηγήσει πώς μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο σε ένα σπίτι που, σύμφωνα με τους μεσίτες, ενοικιάζεται τουλάχιστον με 5.000 ευρώ τον μήνα, ποσό μεγαλύτερο από τη βουλευτική του σύνταξη.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος δείχνει να απολαμβάνει τη ζωή εκτός πολιτικής και ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του να μείνει απέναντι από την Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

#TAGS MM